Начало / Актуални теми / Хиатална херния – какво представлява?

Хиатална херния – какво представлява?

окт. 24, 2014

Хиаталната херния е състояние, при което част от стомаха се придвижва през отвор на диафрагмата, наречен хиатус. През този отвор нормално преминава хранопроводът. В някои случаи част от стомаха може да премине през този отвор и да се разположи над диафрагмата в гръдната кухина. Обикновено това състояние е съпроводено от появата на киселини и други оплаквания от страна на пациента.

Какви са причините за хиатална херния?

В повечето случаи хиаталната херния се дължи на слабост на мускулите, които изграждат отвора на диафрагмата. Все още не е ясно на какво се дължи тази слабост, но напрежението, което стомахът може да оказва върху хиатусът може да има своето влияние. Други по-редки причини за развитие на хиатална херния са:

  • нараняване в областта на диафрагмата
  • повишено налягане в коремната област в резултат на кашлица, повръщане.

Какви са симптомите?

Обикновено хиаталната херния не се съпътства от характерни симптоми. Въпреки това поради прегъването на стомаха нормалните механизми, които пречат на стомашната киселина да достига до хранопровода могат да не действат ефективно и това да доведе до появата на стомашни киселини. Други по-често срещани симптоми на пациентите с хиатална херния са:

  • болка в областта на корема и гръдния кош
  • кисел вкус в устата
  • подуване на стомаха
  • кашлица, най-често късно вечер
  • лош дъх в устата.

Как се диагностицира хиаталната херния?

Често диагнозата хиатална херния се поставя при търсенето на причината за оплакванията на пациента от киселини или гръдни болки. Използваните тестове са:

  • Рентген на горната част на храносмилателните пътища с контрастна материя, с помощта на който може да се открие дефекта и да се визуализира положението на част от стомаха на нетипично място.
  • Фиброгастроскопия.

Какво е лечението?

За дефинитивно отстраняване на дефекта на диафрагмата е нужно извършването на операция, при която стомахът се избутва отново в коремната кухина и след това отворът на диафрагмата се реконструира и се смалява и укрепва. Този вид операция може да бъде отворена или да бъде осъществена лапароскопски, което зависи основно от тежестта на дефекта и състоянието на пациента.