Начало / Хранене и диета / Микронутриенти могат да забавят прогресията на ХИВ

Микронутриенти могат да забавят прогресията на ХИВ

ное. 27, 2013

Ново проучване, проведено в Университета Флорида в Маями твърди, че продължителният прием на хранителни добавки, съдържащи мултивитамини, особено микроелемента селений могат да забавят прогресията на ХИВ при пациенти в ранен стадий на заболяването и да се намали риска от снижаване на имунитета и често боледуване.

Недостигът на микронутриенти е характерен за началните етапи на ХИВ, когато пациентите все още не са развили някои от симптомите на заболяването. Именно този недостиг може да влоши имунитета на пациентите. Учените са искали да установят дали има определени микронутриенти, които могат да забавят прогресия та на заболяването в неговите ранни етапи, когато пациентите все още не са започнали антиретровирусна терапия.

В проучването са взели участие 878 души от Ботсвана, диагностицирани с ХИВ. Те са били разделени на няколко групи, които са приемали мултивитамини и/или добавки с микронутриенти за период от 24 месеца. Една част от пациентите са приемали само мултивитамини (витамини Ц, Б, Е), само селений, мултивитамини заедно със селений или плацебо таблетки.

Резултатите от проучването сочат, че при пациентите, които са приемали мултивитамини със селений рискът от бързо спадане на имунитета и започване на антиретровирусна терапия е по-нисък, в сравнение с тези, които са приемали плацебо таблетки.

Учените твърдят също, че получените резултати относно приемът на мултивитамини и микронутриенти могат да спомогнат могат да дадат насоки как може да бъде подпомогнат имунитета на пациентите с ХИВ и те да бъдат предпазени от ранното развитие на характерните за заболяването имунодефицитни заболявания.

Прочетете за:
Симптоми на ХИВ-инфекция и СПИН