Възрастни хора, страдащи от деменция и депресия, които приемат антидепресанти, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) имат три пъти по-висок риск от травми при падане. Това показва холандско проучване, публикувано в British Journal of Clinical Pharmacology.

Падането е сериозен проблем при възрастни хора с деменция, тъй като една трета от тях завършват с травми.

В проучването са участвали 248 човека на средна възраст 82 г., като 152-ма от тях са претърпяли общо 683 падания за период от две години.

Последиците от паданията са били сравнително тежки, като 220 от тях са завършили с травми, включително фрактура на бедрената кост и други костни фрактури, а един човек е починал при падането.

Рискът от травми при падане е по-висок при пациенти, които вземат и други лекарства, като седативни и сънотворни средства.

Авторите на проучването съветват лекарите да бъдат много внимателни, когато предписват SSRIs на възрастни хора с деменция дори те да се нуждаят от ниски дози.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!