Меню

Под левкоплакия се разбира появата на бели петна в областта на венците, основата на устата, вътрешната страна на бузите и понякога по езика. Най-често състоянието се дължи на хроничното дразнене на мукозните мембрани на устната кухина. Левкоплакията се наблюдава в зряла възраст и не е характерна за деца и юноши. Обикновено не е опасна, но в някои случаи може да доведе до по-тежки усложнения.

Какви са причините за левкоплакия?

Точната причина за развитието на това състояние не е изяснена, но се смята, че тютюнопушенето и дъвченето на тютюн са едни от основните предразполагащи фактори. Според специалистите хроничната злоупотреба с алкохол също може да доведе до левкоплакия.

Какви са симптомите?

Левкоплакията може да се прояви по различни начини. Обикновено промените са видими в областта на венците, вътрешната страна на бузите, основата на устата и по езика. Белите петна, които са характерни за левкоплакията могат да се развият за няколко месеца, да са надигнати и да имат грапава текстура. Областта, в която се развиват петната може да бъде леко болезнена при допир или прием на горещи или пикантни храни.

Как се диагностицира състоянието?

Обикновено диагнозата левкоплакия може да бъде поставена след преглед на устната кухина. Много често пациентите бъркат това състояние с млечница. При млечницата има инфектиране на устната кухина с гъбички и при нея белите петна, които се появяват са по-меки при допир и са из цялата устна кухина. Много често при допир тези петна кървят.

За верификация на диагнозата вашият стомалог може да вземе малко количество тъкан от някое от петната за биопсия и лабораторен анализ. Ако се потвърди диагнозата левкоплакия и лезията е малка може да не са налага допълнително лечение. Но ако тя е голяма и ви причинява дискомфорт може да бъдете насочен към орален хирург, който да я отстрани.

Какво е лечението?

В повечето случаи на левкоплакия за справяне с проблема е нужно само пациентите да спрат употребата на алкохол и цигари. Когато това не доведе до желания ефект или ако броят на белезникавите лезии се увеличи може да се наложи тяхното премахване от орален хирург по хиругичен път или с помощта на лазер. Ако сте страдали от левкоплакия е изключително важно редовно да посещавате стоматолог, защото много често това състояние рецидивира.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!