Начало / Актуални теми / Червено око – какви могат да бъдат причините?

Червено око – какви могат да бъдат причините?

мар. 19, 2014

червено око

С терминът „червено око“ се  свързва зачервено, кръвонапълнено и раздразнено око. Червеното око може да бъде много притеснителен симптом, но в повечето случаи то е признак на конюнктивит или друго лесно лечимо очно заболяване. Зачервяването на окото се дължи на разширяването на кръвоносните съдове на склерата.

Ако пациентът се оплаква освен от зачервяване и от болка в окото тогава причината може да бъде по-сериозна. Във всеки случаи е препоръчително да се консултирате със специалист.

Какви са по-често срещаните причини за зачервяване на окото?

Зачервено око може да се наблюдава при:

Конюнктивит

Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, тънкият слой тъкан, която покрива очната ябълка и вътрешната повърхност на клепачите. Това води до разширяване на кръвоносните съдове и поради това окото изглежда силно зачервено.

Конюнктивитът може да се дължи на дразнител като хлор или домашен прах, алергия или инфекция. При алергичният конюнктивит обикновено се засягат и двете очи, а при вирусният промените засягат първо само едното око, като след няколко дни вирусната инфекция се прехвърля и към другото око.

Сухота в очите

Синдромът на сухото око се проявява когато слъзните жлези не произвеждат достатъчно количество сълзи, чиято функция е да овлажняват и подхранват окото. Когато сухотата на очите се превърне в хронично състояние, тогава очите се възпалят и изглеждат зачервени и раздразнени.

Алергия

Алергията е често срещана причина за зачервяване на очите. Когато вашата имунна система реагира на чужд агент, като например полен, домашен прах или някои химикали вашето тяло отделя хистамин, като част от възпалителния отговор на организма. Като резултат от действието на хистамина кръвоносните съдове се разширяват и поради тази причина очите изглеждат зачервени.

Очни лещи

Една от най-често срещаните причини за зачервяване на очите е прекалено честото или неправилното носене на контактни лещи, което може да доведе до натрупване на бактерии в тях. Червеното око при носене на контактни лещи може да бъде признак на сериозна очна инфекция като кератит или гъбична инфекция. Ако усетите, че очите ви се зачервяват при носене на лещи ги махнете и възможно най-скоро се консултирайте със специалист.

Травма на окото

Нараняването на окото  много често може да стане причина за неговото зачервяване, в някои случаи може да бъде съпътстван и от субконюнктивален кръвоизлив. Тялото реагира на травмата с възпалителен отговор, което води до разширяване на кръвоносните съдове, за да може повече кръв да се насочи към мястото на травмата.

Херпес на окото

Очният херпес е вирусна инфекция, която се причинява от Херпес симплекс вирус тип 1. Симптомите на това заболяване са зачервяване на окото, очна болезненост, повишена слъзна секреция и чувствителност на светлина.

Прочетете за:
Кръвоизлив в окото