Начало / Актуални теми / Стенокардия на Принцметал (вазоспастична ангина)

Стенокардия на Принцметал (вазоспастична ангина)

юли 5, 2018

стенокардия на Принцметал

Стенокардията на Принцметал (нарича се още вазоспастична ангина пекторис, вариантна ангина) представлява особена форма на стенокардия. Отличава се със силна стенокардна болка в покой, която се появява предимно нощем и се повлиява от нитроглицерин. Най-често заболяването се среща при мъже на възраст около 40 – 50 години. Около 50 % от болните развиват остър миокарден инфаркт в първите 6 месеца от изявата на заболяването.

Какви са причините за стенокардия на Принцметал?

Стенокардията на Принцметал се дължи на рязко намаляване на кръвоснабдяването на сърцето поради много силен спазъм на голяма коронарна артерия. В повечето случаи са налице атеросклеротични промени в артерията. Спазъмът на коронарната артерия не се предизвиква от физическо усилие, а отключващи фактори могат да бъдат: никотин, кокаин, студ, хипервентилация, стрес. Алкохолът може да премахне съдовия спазъм.

Какви са симптомите при стенокардия на Принцметал?

Най-характерният клиничен белег е болката зад гръдната кост, която има следните особености:

  • възниква в покой, а не при физическо или психическо натоварване
  • болката настъпва главно нощем – след полунощ до 8 часа сутринта
  • пристъпите имат цикличен характер
  • болката се повлиява от нитроглицерин
  • болката се влошава от бета блокери.

Понякога вазоспастичната ангина пекторис се комбинира с други вазоспастични състояния, като мигрена, феномен на Рейно.

Усложнения при вазоспастична ангина:

При малък брой пациенти може да се развият камерни тахиаритмии или брадиаритмии (синусов арест, атриовентрикуларен блок) по време на миокардна исхемия, причинена от коронарен спазъм. Това може да доведе до синкоп (краткотрайна загуба на съзнание) или до сърдечен арест (главно поради индуцирана от исхемията вентрикуларна фибрилация).

В някои случаи коронарният спазъм може да бъде продължителен или да се усложни от локална коронарна тромбоза, която да причини остър миокарден инфаркт.

Как се диагностицира стенокардията на Принцметал?

Вазоспастичната ангина трябва да се подозира при всеки пациент, който има стенокардни пристъпи в покой. Наблюдават се ЕКГ промени – ST- елевация, която изчезва след преминаване на болката.

Основният метод за диагностициране на спазъм на коронарна артерия е провеждането на селективна коронарна артериография (СКАГ).

Какво е лечението при стенокардия на Принцметал?

Лечението на болните с ангина на Принцметал се провежда с нитропрепарати и калциеви антагонисти, които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове. При пристъп се прилага нитроглицерин под езика или венозно. В извънпристъпния период се провежда лечение с нитрати с удължено време и калциеви антагонисти.

Прочетете за:
Стабилна стенокардия (ангина пекторис) – причини, симптоми
Нестабилна стенокардия (нестабилна ангина пекторис – НАП)