Начало / Актуални теми / Херпесни вируси – какви заболявания причиняват

Херпесни вируси – какви заболявания причиняват

ян. 25, 2022

херпесни вируси

Херпесните вируси са над 100 типа вируси, които са обединени в едно семейство – Herpesviridae. Те са сравнително големи (120 – 250 nm), съдържат двойноверижна ДНК, капсид с 162 капсомера и външна липидна обвивка. Широко разпространени са в природата, като освен човека засягат и много видове животни.

Херпесните вируси се подразделят на три подсемейства: алфа-, бета- и гама-херпес вируси, в които са включени 6 рода с 8 вида херпесни вируси.

ПодсемействоРодВид
AlphaherpesviridaeSimplex VirusHuman herpesvirus 1 (HSV1)
Human herpesvirus 2 (HSV2)
AlphaherpesviridaeVaricellavirusHuman herpesvirus 3
(Varicella zoster virus)
   
BetaherpesviridaeCytomegalovirusHuman herpesvirus 5
(Human cytomegalovirus 5)
BetaherpesviridaeRoseolavirusHuman herpesvirus 6 (Human B-cell lymphotropic virus)
   
GammaherpesviridaeLymphocryptovirusHuman herpesvirus 4 (Epstein-Barr virus)
GammaherpesviridaeRadinovirusHuman herpesvirus 7
Human herpesvirus 8

Най-характерното свойство на човешките херпесни вируси е способността им да предизвикват пожизнени латентни инфекции, които могат да се реактивират.    

Какви заболявания причиняват херпесните вируси?

Човешките херпесни вируси причиняват голямо разнообразие от заболявания.

Вирус на обикновения херпес у човека – Virus herpes simplex, Human herpesvirus 1, 2

Вирусът на обикновения херпес (herpes simplex) е един от най-разпространените вируси сред хората. Източник на зараза е само човекът. Вирусът се отделя със слюнката и фекалиите. Заразяването става основно по контактен механизъм, но е възможно и по въздушно-капков път. Херпес симплекс вирус тип 2 обикновено се предава по полов път.

Инфекциите, предизвикани от Херпес симплекс вируса са много разнообразни:

  • херпес на лицето, носа, устните
  • херпетичен гингивостоматит
  • херпес по половите органи (генитален херпес – причинява се главно от HSV2 и се предава по полов път)
  • херпетична екзема – екзема на Капоши
  • херпетичен кератоконюнктивит
  • херпетичен менингит, енцефалит или менингоенцефалит
  • неонатален херпес – тежка инфекция с висока смъртност.

Херпесното заболяване протича под две форми – първична и рецидивираща инфекция. Първичната инфекция се наблюдава обикновено при деца на възраст между 1 и 5 години. Най-често протича безсимптомно. Основният симптом е появата на везикулозен обрив – по лигавиците и кожата се появяват мехурчета, изпълнени с бистра течност.

След първичната херпесна инфекция, вирусът остава в латентно състояние в нервните ганглии цял живот. Под влияние на провокиращи фактори (стрес, фебрилитет, отслабен имунитет) може да настъпи рецидивираща форма на херпесна инфекция.

Вирус на варицелата и херпес зостер

Human herpesvirus-3 (HHV-3), наричан още Varicella-Zoster Virus причинява варицела и херпес зостер.

Варицелата е проява на първична инфекция с HHV-3 в детска възраст. Заразяването става главно по въздушно-капков път. Инкубационният период е 10 – 21 дни. Заболяването може да започне с продромален период (1-2 дни), през който има субфебрилна температура, отпадналост, ринит, фарингит. Появява се характерен обрив – червени петънца, които се превръщат в мехурчета, изпълнени с течност. След пукането им се образуват кафяви корички, които накрая отпадат.

Херпес зостер се наблюдава най-често при хора над 50-годишна възраст, които някога са преболедували от варицела и вирусът се е съхранил в латентно състояние в нервните ганглии. Под влияние на провокиращи фактори е настъпила реактивация на вируса.

Херпес зостер протича с изразен болков синдром и типичен везикулозен обрив по хода на засегнатите нерви, най-често междуребрените нерви.

Вирус на цитомегалията – Human herpesvirus 5 (Human cytomegalovirus 5, HCMV)

При повечето хора инфекцията с HCMV не причинява симптоми. По-изразени клинични прояви може да се наблюдават при хора с отслабена имунна система.

Острата цитомегаловирусна инфекция протича с фебрилитет, болки в гърлото, увеличени лимфни възли, увеличен черен дроб и др.

Клиничните прояви при вродената цитомегалия варират от безсимптомно протичане до тежки увреждания – микроцефалия, хепатит, пневмония, хориоретинит, глухота, интелектуален дефицит и др.

Вирус на инфекциозната мононуклеоза – Human herpesvirus 4 (Epstein-Barr virus)

При първа среща с Епщайн-Бар вируса се развива инфекциозна мононуклеоза. Заболяването се характеризира с повишена температура, ангина, увеличени лимфни възли, увеличен черен дроб, повишени лимфоцити в кръвта.

Епщайн-Бар вируса може да причини лимфом на Бъркит и някои други ракови заболявания. Това се наблюдава по-често при носители на вируса, които са болни от СПИН или са имуносупресирани.

Human herpesvirus 6 (HHV6)

Човешкият херпесен вирус тип 6 е причинител на шестата болест, нарича се още розеола инфантум, екзантема субитум. Боледуват предимно деца от 6-месечна до 3-годишна възраст. Заболяването протича с висока температура за 3 дни, след което се появява обрив, който се задържа до 2 дни.

HHV6 се свързва и със синдрома на хроничната умора – има постоянна умора, главоболие, намалена концентрация и памет, болки в мускулите и ставите.

Human herpesvirus 7 (HHV7)

Човешкият херпесен вирус тип 7, както и HHV6 може да причини розеола инфантум. Възможна е връзка между HHV7 и Pityriasis rosea.

Human herpesvirus 8 (HHV8)

Човешкият херпесен вирус тип 8 причинява сарком на Капоши.

Прочетете за:
Сарком на Капоши
Епщайн-Бар вирус – причинява рак

Последни публикации