Начало / Актуални теми / Епщайн-Бар вирус – причинява рак

Епщайн-Бар вирус – причинява рак

мар. 13, 2018

Епщайн-Бар вирус

Вирусът на Епщайн-Бар (EBV) представлява ДНК-вирус от семейството на херпесните вируси. Нарича се още Human herpes virus 4 и се класифицира като гама-херпесен вирус.

Епщайн-Бар вирусната инфекция е една от най-разпространените инфекции сред хората. Повече от 90 % от възрастните хора в целия свят имат антитела към EBV и остават латентно инфектирани през целия си живот.

Епщайн-Бар вирусът инфектира главно клетките на носната и орофарингеалната лигавица и В-лимфоцитите. Заразяването с вируса става основно по въздушно-капков път чрез слюнка и фарингеален секрет.

Епщайн-Бар вирусът попада в В-лимфоцитите и предизвиква обратима пролиферация на трансформирани В-лимфоцити. Произвеждат се лимфобластоидни клетки, съдържащи вирусния геном.

При първи контакт с Епщайн-Бар вируса се развива заболяването инфекциозна мононуклеоза. Най-често се засягат деца и млади хора. Заразяването с вируса обаче не винаги води до клинично проявено заболяване. По-често инфекцияна преминава безсимптомно. Характерни клинични прояви на инфекциозната мононуклеоза са ангина, фебрилитет, увеличени лимфни възли.

Повечето хора са носители на Епщайн-Бар вируса, но не развиват тумори. При хора с отслабен имунинет обаче вируса може да причини раково заболяване. Например при болни от СПИН или при хора, на които е извършена органна трансплантация и приемат имуносупресори, за да се предотврати отхвърлянето на трансплантирания орган.

Епщайн-Бар вирусът се свързва главно с развитието на лимфом на Бъркит. Той представлява В-клетъчен лимфом с висока степен на малигненост. Установяват се хромозомни аномалии в лимфомните клетки, като типична е транслокацията между 8 и 14 хромозома.

Лимфомът на Бъркит се среща най-често в западна и централна Африка, рядко в Европа и САЩ. Боледуват предимно момчета на възраст между 2 и 15 години. Засяга се горната челюст, орбитата, като настъпват тежки деформации. Може да се наблюдава екзофталм, нарушение в храненето.

Епщайн-Бар вирус се асоциира още със следните видове тумори:

Счита се, че за възникването на лимфома на Ходжкин роля има Епщайн-Бар вируса. По-често боледуват мъже на възраст между 20 и 30 години. Характерни симптоми са увеличени шийни лимфни възли, нощни изпотявания, повишена температура, сърбеж по кожата.

  • назофарингеален карцином

Случаите на назофарингеален карцином, свързан с Епщайн-Бар вируса са много повече в югоизточна Азия.

  • някои видове рак на стомаха
  • косматоклетъчна левкемия.

Разработването на ваксина срещу Епщайн-Бар вируса ще предотврати развитието на ракови заболявания, причинени от вируса. Друг начин за спасяването на много човешки животи е да се намери метод за ерадикация на вируса от организма на хората.

Прочетете за:
Мононуклеоза – усложнения