Начало / Актуални теми / Mетоди за подпомагане функцията на щитовидната жлеза

Mетоди за подпомагане функцията на щитовидната жлеза

юни 27, 2013

Щитовидната жлеза е един от най-големите и най-важни ендокринни органи в нашето тяло. Тя произвежда хормонът тироксин. Увеличената продукция на хормони от щитовидната жлеза е известна като хипертиреоидизъм, а намалената продукция като хипотиреоидизъм. С някои лесни методи може да подпомогнете дейността на вашата щитовидна жлеза, ако тя е намалена и да спомогнете за една адекватна продукция на хормони, съответстваща на вашето физическо състояние.

Основната стъпка разбира се е да се храните здравословно. За хората склонни към заболявания на щитовидната жлеза се препоръчват храни богати на желязо и витамини от групата Б. Такива са пълнозърнестите храни, зелените листни зеленчуци и нетлъстите меса. Храните богати на витамин Б са особено важни за подпомагане на метаболизма и достатъчната продукция на червени кръвни клетки, които биха подобрили вашето физическо състояние ако страдате от недостиг на щитовидни хормони.

Ако сте диагностицирани с хипотиреоидизъм е важно да приемате лекарствата си съдържащи хормони, които да подобрят вашето състояние и да компенсират намалената щитовидна функция.

Йодираната сол е особено важна за хора, които живеят в райони, където има йоден недоимък. На пазара вече има голямо разнообразие от такъв вид сол и може лесно да си я набавите.

Има и някои храни, които не се препоръчват на хора с проблеми с щитовидната жлеза. Такива са соевите продукти, храните съдържащи глутен и някои зеленчуци като броколи и карфиол.

Особено важно за подпомагане дейността на щитовидната жлеза, както и на тялото ви като цяло са редовните тренировки. Чрез тренировките се стимулира чувствителността на тъканите към хормоните на щитовидната жлеза и се стимулира самата щитовидна жлеза за продукция на повече хормони. Освен това при хората, страдащи от хипотиреоидизъм метаболизмът е забавен, а чрез тренировките вие може да го ускорите и да се предпазите от покачване на теглото. Нужно е да тренирате поне 3 пъти седмично по 40 минути. Препоръчват се тренировки, които ускоряват пулса и са полезни за сърцето като ходене, тичане.

Освен чрез тренировки може да подобрите функцията на щитовидната си жлеза чрез редовен прием на добавки, с високо количество минерали – цинк, йод, мед, магнезий и селен. Чрез приемът на добавки може и да се предпазите от заболявания на щитовидната жлеза и последващи усложнения.

Прочетете за:
Щитовидни хормони