Начало / Актуални теми / Тестове за изследване функцията на щитовидната жлеза

Тестове за изследване функцията на щитовидната жлеза

сеп. 3, 2014

Щитовидната жлеза е малък ендокринен орган с форма наподобяваща пеперуда, който е разположен в предната част на шията. Основната функция на щитовидната жлеза е да произвежда хормони.

Хормоните са химически субстанции, които се отделят от жлезите в кръвообращението. Основните два хормона, които произвежда щитовидната жлеза са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). За да ги образува жлезата се нуждае от йод, който организмът на човека си набавя основно от външната среда.

Фунцкията на щитовидната жлеза се контролира от два други ендокринни органа, разположени в мозъка – хипоталамуса и хипофизата. Хипоталамусът получава информация за всички жлези в човешкото тяло и за тяхната дейност. Когато той получи информация, че нивото на отделяните от щитовидната жлеза хормони Т3 и Т4 е ниско и метаболизма е забавен в резултат на това той отделя тиреотропин- рилийзинг хормон. Този хормон стига до хипофизата и я стимулира да отдели тиреотропен хормон, който достига до щитовидната жлеза и има функцията да стимулира нейните клетки да повишат отделянето на Т3 и Т4.

Има много налични тестове, с които могат да бъдат измерени нивата на Т3, Т4, тиреотропния хормон (ТТХ, TSH) и да се оцени функцията на щитовидната жлеза.

  • Тест за измерване нивата на тиреотропния хормон (ТТХ, TSH)

Обикновено при изследване на функцията на щитовидната жлеза се започва с изследването на този хормон. Това е един от най-добрите тестове за диагностициране на хипертиреоидизъм – повишено отделяне на щитовидни хормони и хипотиреоидизъм – понижено количество на щитовидни хормони. Обикновено нивата на ТТХ са намалени при хипертиреоидизъм и обратно са повишени при хипотиреоидизъм. При пациенти,чиято щитовидна жлеза не функционира правилно тя няма да успее да отреагира на повишените нива на ТТХ с повишено отделяне на Т3 и Т4.

  • Измерване нивата на тироксина (Т4)

Тироксинът е наличен под две форми – свободна и свързана фракция. При тестовете се измерва свободната фракция. При пациентите с хипертиреоидизъм са повишени нивата на Т4 и обратно при хипотиреоидизъм са понижени. Определянето едновременно на ТТХ и Т4 могат да дадат една по-добра представа как функционира щитовидната жлеза.

  • Търсене на щитовидни антитела

Имунната система ни предпазва от бактерии и вируси чрез производството на антитела, които се образуват от лимфоцитите. При голяма част от пациентите със заболявания на щитовидната жлеза могат да бъдат открити антитела, които или стимулират жлезата или я инактивират. Откриването на специфични антитела може да спомогне за откриването на това каква е причината за неадекватната функция на щитовидната жлеза.

Освен кръвни изследвания за измерване нивата на щитовидните хормони могат да бъдат извършени и инструментални изследвания. Към тях спадат:

  • Ехография на щитовидната жлеза

Изследването е неболезнено за пациентите и чрез ехографията може да се получи представа за големината на щитовидната жлеза и дали има образуване на възли или други патологични образувания, които да сочат за нарушена функция на жлезата.

  • Тест за изследване на поглъщането на йода

Това изследване най-често се извършва при пациенти, при които се подозира хипертиреоидизъм. При теста се изследва количеството йод, което жлезата поглъща с цел производство на хормони. Използва се радиоактивна йодна капсула. С помощта на специално устройство на 4 и 24 час се измерва какво количество от радиоактивния йод е погълнат от жлезата.

Прочетете за:
Сцинтиграфия на щитовидната жлеза