Начало / Актуални теми / Лекарства за лечение на остър подагрозен артрит

Лекарства за лечение на остър подагрозен артрит

ян. 4, 2023

лекарства за лечение на остър подагрозен артрит

Най-подходящите лекарства за лечение на остър подагрозен артрит са тези, които потискат различните фази на възпалителния процес.

В развитието на остър подагрозен артрит се различават следните патофизиологични етапи:

  • уратните кристали се фагоцитират от синовиоцитите (клетките на синовиалната мембрана – вътрешния слой на ставната капсула)
  • от синовиоцитите и хондроцитите се освобождават медиатори на възпалението
  • в ставната капсула навлизат неутрофилни левкоцити и се увеличава броят на макрофагите, които фагоцитират уратни кристали
  • това води до освобождаване на още медиатори на възпалението
  • понижава се рН и се създават допълнителни условия за изкристализиране на урати и се получава порочен кръг.

Какви лекарства се използват за лечение на остър подагрозен артрит?

При възникване на ставна криза при подагра се прилагат следните лекарства:

Колхицин

Колхицин (Colchicine): Колхицин Екофарм (Colchicine Ecopharm), Колхикум – Дисперт (Colchicum – Dispert), COLCTAB, Clopasa.

Колхицинът инхибира левкоцитната миграция. Представлява алкалоид, изолиран от семената на есенния минзухар. Възпрепятства миграцията на неутрофилите и фагоцитозата на уратните кристали. Възпалителният процес бързо се овладява и ставната болка намалява за 12 до 24 часа след началото на терапията. Медикаментът не влияе на метаболизма и екскрецията на урати.

Колхицинът се резорбира бързо в чревния тракт, като началният му ефект настъпва 30 минути след орален прием. Натрупва се във високи концентрации в съединителната тъкан, бъбреците, черния дроб и слезката. Метаболизира се частично в черния дроб. Излъчва се главно чрез жлъчката и около 20 % чрез урината. Подлага се на ентерохепатален кръговрат, което обуславя високата му концентрация в червата и неговата стомашно-чревна токсичност.

Колхицинът се прилага основно при остър пристъп на подагра. Началната доза е 1 mg, след което през 2-3 часа се приемат по 0,5 mg до обща доза 6 mg за първите 24 часа. В следващите дни дозата се намалява до 2-3 приема на 0,5 mg колхицин и постепенно се спира.  

За профилактика на подагрозен артрит колхицинът се прилага в дневна доза 1 mg в един прием вечер. Приема се едновременно с инхибитор на ксантиноксидазата (алопуринол) или урикозуричен препарат до нормализиране на пикочната киселина.

Колхицинът има изразена стомашно-чревна токсичност – приемът му води до диария, гадене, повръщане, коремни болки. Други странични ефекти са: понижаване на левкоцитите, понижаване на тромбоцитите, алопеция, периферни неврити, миопатия. При лечение с колхицин е необходим контрол на кръвната картина.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Прилагат се: Индометацин, Волтарен, Диклофенак, Ибупрофен, Напроксен, Пироксикам, Тилкотил и др.

НСПВС все повече изместват колхицина и се предпочитат за лечение на остър подагрозен артрит. Прилагането им трябва да започне до 12-ия час след началото на пристъпа и да продължи до пълно изчезване на симптомите. В първите дни се прилагат по-високи дози, след което дозата се намалява.

НСПВС са по-малко токсични от колхицина, но те също могат да причинят сериозни странични ефекти, главно стомашно-чревни и бъбречни. Не трябва да се приемат от болни с активна пептична язва, бъбречна недостатъчност, както и от болни, провеждащи антикоагулантна терапия.

Глюкокортикостероиди (ГКС) 

Прилагат се: Метилпреднизолон, Бетаметазон

Глюкокортикостероидите също се използват все по-често при остър подагрозен пристъп, тъй като чрез тях се постига бърз ефект. Препоръчват се при пациенти, при които има противопоказания за приложение на колхицин и НСПВС. ГКС се предпочитат при моноартрит, поради възможно вътреставно инжектиране. При полиартрит ГКС се прилагат интравенозно в доза 40-60 mg за 3 до 6 дни, след което дозата постепенно се намалява за 1-2 седмици и се спира. При този режим на дозиране рядко се наблюдават нежелани лекарствени реакции.

Прочетете за:
Антиподагрозни лекарства – класификация
Антихиперурикемични лекарствени средства