Начало / Актуални теми / Първичен ортостатичен тремор

Първичен ортостатичен тремор

окт. 9, 2023

първичен ортостатичен тремор

Първичният ортостатичен тремор (ПОТ) е рядко неврологично заболяване с неизвестна етиология. Представя се като много бърз тремор на краката и торса, причинявайки усещане за нестабилност и страх от падане. Симптомите се появяват при стоене неподвижно (ортостатизъм) и изчезват при ходене или облягане на опора.

Това неврологично разстройство обикновено се появява на възраст между 50 и 60 години и засяга по-често жените, отколкото мъжете. Възниква спорадично, не се установява фамилност.

Какви са причините за поява на първичен ортостатичен тремор?

Причините за ПОТ все още не са известни. Счита се, че има нарушение на „комуникацията“ между невроните в мозъчния ствол (допринасящи за контрола на позицията на тялото), малкия мозък (контролиращ баланса и координацията на движенията) и мозъчната кора (насочваща произволните жестове).

Какви са симптомите при първичен ортостатичен тремор?

Първичният ортостатичен тремор е високочестотен и нерегулярен. Появява се при изправяне и обхваща тялото и долните крайници, ръцете се засягат рядко. Пациентите изпитват чувство на нестабилност или дисбаланс. Треморът понякога се описва като причиняващ „треперещи крака“ и може да накара засегнатите лица незабавно да се опитат да седнат или да ходят поради страх от падане. Много бързо треморът намалява по честота и изчезва при лягане, ходене и седене. Не се повлиява от алкохол. В повечето случаи треперенето се влошава с времето.

Хората с ПОТ могат също да изпитват умора, физическо изтощение, мускулна скованост или слабост, болка.

Този тремор има силно въздействие върху ежедневните дейности, извършвани в изправено положение и може значително да влоши качеството на живот на пациентите.

Как се диагностицира ПОТ?

Диагнозата се основава на анамнеза за нестабилност и мускулно треперене при стоене прав. Чрез повърхностна ЕМГ на двата крака в изправен стоеж се установява високоамплитуден, ритмичен  тремор с честота 14 – 18 Hz. Компютърната томография и ядрено-магнитен резонанс са нормални.

Диференциална диагноза трябва да се прави с бавни ортостатични тремори (4 – 12 Hz), които се наблюдават при пациенти с болест на Паркинсон и паркинсонизъм, церебеларни лезии.

Какво е лечението?

Няма ефективно лечение. Като симптоматично лечение се използват бензодиазепини, валпроат, габапентин, прегабалин, примидон, фенобарбитал, пропранолол и мускулни релаксанти. Клоназепамът изглежда най-ефективен. Медикаментозното лечение обаче има много малък ефект върху симптомите на ПОТ.

Проучвания показват, че трансспиналната електрическа стимулация подобрява както времето, което пациентите прекарват в изправено положение без опора, така и намалява амплитудата и честотата на тремора.

Прочетете за:
Тремор
Есенциален тремор