Тремор

сеп. 21, 2013

Тремор представлява неволево съкращение на мускулите в дадена част на тялото, което води до треперене на засегнатата част. Треморът е най-често срещаното неволево движение и може да засегне мускулите на ръцете, главата, лицето, краката. Най-често се наблюдава тремор на ръцете. Въпреки, че треморът не е животозастрашаващо състояние за някои от хората, той може да бъде много труден за преодоляване симптом и да им създаде трудности при изпълняване на ежедневните задачи.

Видове тремор

Съществуват различни видове тремор, като най-честите са:

Есенциален тремор

Това е най-често срещания вид тремор. Този вид тремор става видим при движения, като например посягане за взимане на предмет или писане. Обикновено есенциалният тремор започва в една част на тялото и може да се разпространи към други части. Покачването на телесната температура, стресът и пренапрежението може да засилят есенциалния тремор. Смята се, че причината за този вид тремор е генетична мутация и се предава в семейството.

Паркинсонов тремор

Този вид тремор се наблюдава, когато пациентът е в покой и е симптом на болестта на Паркинсон. Началото на Паркинсоновия тремор е след 60 годишна възраст. Обикновено треморът при болестта на Паркинсон засяга движенията на ръцете, брадата, устните и краката.

Дистоничен тремор

Дистоничния тремор е характерен за хората, които страдат от заболяването дистония. Дистонията е нарушение на акта на движение, което се проявява с неволеви мускулни съкращения, които водят до усуквания на тялото и повтарящи се движения. Обикновено дистоничния тремор може да засегне всяка една част от тялото и се лекува с почивка.

Церебеларен тремор (интенционен тремор)

Този вид тремор се дължи на увреждане в областта на малкия мозък. При церебеларния тремор треперенето се наблюдава на края на някакво целенасочено движение, като натискането на копче например. Най-често причините за този вид тумор са инсулт, тумор в областта на малкия мозък, множествена склероза.

Ортостатичен тремор

Ортостатичния тремор се характеризира с ритмични мускулни съкращения, които се появяват в областта на крайниците веднага след изправяне от седнала или легнала позиция. Обикновено пациентите се оплакват от чувство на нестабилност и не могат да преценят, че всъщност се касае за тремор. Точната причина за възникването на този вид тремор не е ясна, но се смята, че той най-вероятно се дължи на предишна травма в областта на крайниците.

Физиологичен  тремор

Почти няма човек, който да не е изпитвал някога този вид тремор. Обикновено физиологичния тремор изчезва след отстраняването на причината за неговата поява. Той най-често се проявява в областта на ръцете и краката и се предизвиква от най-различни състояния:

  • ниска кръвна захар (хипогликемия)
  • стрес и напрегнатост
  • студ – например тракане със зъби
  • силен страх
  • консумация на кофеин в големи количества
  • хипертиреоидизъм
  • алкохолизъм
  • отравяне с тежки метали.

Психогенен тремор

Този вид тремор се нарича още хистеричен. Наблюдава се както в спокойно състояние, така и при движение. Характеристиките на психогенния тремор включват най-често внезапно начало, повишаване на епизодите на тремор, когато пациентът се намира в стресови ситуации. Друг интересен факт относно този тремор е, че той може да променя своите характеристики ако вниманието на пациента бъде отвлечено и той не мисли за тремора. Психогенният тремор е характерен за пациентите с дисоциативно разстройство и други психиатрични заболявания.

Прочетете за:
Есенциален тремор
Първичен ортостатичен тремор