Начало / Актуални теми / Причини за повръщане на кръв (хематемеза)

Причини за повръщане на кръв (хематемеза)

авг. 14, 2014

Повръщането на кръв обикновено е спешно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Хематемезата може да бъде признак на сериозно заболяване и е нужно да бъдат извършени изследвания за установяване на точната причина. Ако повръщате кръв значи има кървене някъде по хода на храносмилателния ви тракт.

Какви могат да бъдат причините за хематемеза?

По-честите причини за повръщане на кръв са:

  • Стомашна язва или обострен гастрит – това са двете най-чести причини за хематемеза. Те са съпроводени с коремна болка и парещо усещане в областта на корема. Кървенето се дължи на увреждането на подлежаща в близост артерия.
  • Варици на хранопровода – вариците представляват разширения на стената на вените, най-често в долната трета на хранопровода. Обикновено вариците се дължат на алкохолна злоупотреба и увреждане на черния дроб в резултат на това.
  • Тежка гастро-езофагеална болест – при гастро-езофагеалната болест има връщане на кисело съдържимо към хранопровода. Стомашния сок е киселинен и може да разрани лигавицата на хранопровода, което да стане причина за кървене и повръщане на кръв.
  • Синдром на Малори-Вайс – това е състояние, при което има повръщане на кръв, което се дължи на разкъсване на лигавицата на стомаха или хранопровода. Това разкъсване може да се дължи на всяко едно състояние, което може да причини покачване на налягането в стомаха и хранопровода – например често повръщане, хълцане или често кашляне.

Какви изследвания са нужни при хематемеза?

Първата и най-важна стъпка е докторът, който ви преглежда да ви разпита подробно как е настъпило повръщането и дали имате някакви други съпътстващи симптоми. След това той ще ви прегледа, за да оцени вашето общо състояние. С прегледа той ще се опита да прецени дали кървенето е от горната или долната част на храносмилателния тракт.

Нужно е на пациентите да се вземе венозна кръв, за да се установи какво е тяхното общо състояние, дали са загубили много кръв и дали имат нужда от преливане на кръв или други биопродукти.

За откриване на източника на кървене може да бъде извършена гастроскопия. При това изследване през хранопровода се вкарва малка лесно подвижна оптична тръба, с която може да се оцени състоянието на хранопровода, стомаха и горната част на дванадесетопръстника. Много често при гастроскопията се открива източника на кървене.

Какво е лечението при хематемеза?

Първоначално лечението на хематемезата започва с венозното вливане на течности, а ако кървенето е обилна се прелива кръв. Изборът на последващо лечение зависи от причината за кървенето. В някои случаи ако източникът се открие по време на гастроскопия, кървенето може да се спре още по време на изследването с подходящите инструменти. Ако кървенето е масивно може да се наложи извършването на спешна операция за възстановяването на дефекта, на който се дължи загубата на кръв.

Прочетете за:
Хематемеза (повръщане на кръв)
Повръщане при деца