Начало / Актуални теми / Симптоми на повишено интракраниално налягане

Симптоми на повишено интракраниално налягане

окт. 24, 2022

Симптоми на повишено интракраниално налягане

Синдромът на повишено интракраниално налягане е клинично състояние, което се дължи на повишаване на налягането в черепната кухина. Вътречерепното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg) и обикновено е по-малко от 20 mm Hg.

В черепната кухина се съдържат три основни структури: мозък, цереброспинална течност (ликвор) и кръв. Всяко увеличаване на обема на тези компоненти ще увеличи налягането в черепната кухина.

Какви са причините за повишено интракраниално налягане?

Най-честите причини са:

 • пространство-заемащи процеси – тумори, абсцеси, кисти, хематоми
 • мозъчен оток
 • блокиране на ликворния дренаж
 • нарушение на венозния отток
 • повишена продукция на ликвор.

Когато причината за повишеното вътречерепно налягане е неизвестна се говори за идиопатична интракраниална хипертония.

Какви са най-характерните симптоми на повишено интракраниално налягане?

Трите класически симптоми на повишено вътречерепно налягане са:

 • главоболие

Главоболието е най-честият симптом. Дължи се на дразнене или разтягане на съединителнотъканните структури, мозъчни обвивки, адвентиция на кръвоносните съдове и периост. Понякога главоболието е локално, в зоните, отговарящи на вътречерепното разположение на тумора. По-често обаче главоболието е дифузно, обхваща цялата глава. Характерно е засилването на главоболието сутрин. Усилва се още при физическо напрежение, кашляне, напъване, навеждане. Почти не се повлиява от аналгетици.

 • повръщане

Повръщането обикновено възниква внезапно, като фонтан, без гадене и не е свързано с приема на храна. Свързано е с интензитета на главоболието.

 • застойна папила (оток на папилата на зрителния нерв)

Застойна папила се установява при над 70 % от пациентите с мозъчен тумор. Основното оплакване е причерняване пред едното или двете очи за около 5- 10 секунди.

Различават се 4 стадия в развитието на застойна папила.

Ранен папиледем. Налице е хиперемия и оток на папилата. Границите й са неясни.

Напълно развит папиледем. Хиперемията и отокът нарасват. Папилата започва да проминира над околната повърхност на ретината. Вените на ретината са разширени и нагънати. Има множество кръвоизливи по повърхността на папилата. Зрителната острота през този стадий остава нормална.

Хроничен стадий. През този стадий се наблюдава постепенно задълбочаващо се концентрично стеснение на зрителните полета.

Постпапиледемна (вторична) атрофия на папилата на зрителния нерв. При липса на лечение или неефективно лечение настъпва вторична атрофия на папилата. Тя е дифузно бледа („порцеланово бяла“) на нивото на ретината и с неясни очертания. Зрението прогресивно намалява до пълна слепота.

При някои пациенти преминаването от един стадий в друг може да стане много бързо – за дни до седмици. При други пациенти може да няма промени в продължение на месеци.

Други симптоми на повишено интракраниално налягане са:

 • двойно виждане (диплопия) – дължи се на притискане на nervus abducens, вследствие на повишеното интракраниално налягане
 • епилептични пристъпи
 • психомоторна астения
 • нарушения на съзнанието.

Прочетете за:
Вклиняване на мозъка