Начало / Актуални теми / Симптоми на предсърдно мъждене. Видове ПМ

Симптоми на предсърдно мъждене. Видове ПМ

авг. 29, 2023

симптоми на предсърдно мъждене

Главните симптоми на предсърдно мъждене (ПМ) са сърцебиене, лесна умора, затруднено дишане и замайване. Нелекуваното ПМ може да доведе до кръвни съсиреци, инсулт, сърдечна недостатъчност и други усложнения.

Предсърдното мъждене се среща по-често при хора над 60-годишна възраст, като честотата му се повишава с напредване на възрастта. Засяга по-често мъжете.

Класификация на предсърдно мъждене

Според продължителността се различават следните видове предсърдно мъждене:

 • пристъпно (пароксизмално) – може да продължи минути, часове до 7 дни. Синусовият ритъм се възстановява спонтанно, без лечение.
 • персистиращо – продължава повече от 7 дни и е необходимо лечение за възстановяване на синусовия ритъм – медикаментозно или кардиоверсио.
 • дълготрайно персистиращо – продължава повече от 1 година
 • перманентно – продължава над 1 година, но без показания за възстановяване на синусов ритъм.

При по-младите пациенти ПМ много често е с пристъпен характер и с нисък риск от тромбоемболични инциденти, докато при по-възрастните пациенти ПМ по-често е персистиращо или перманентно и със значително по-висок риск от тромбоемболични инциденти.

Какви са основните симптоми на предсърдно мъждене?

Някои пациенти с предсърдно мъждене нямат никакви симптоми, това е т.нар. „тихо“ предсърдно мъждене. То често се установява едва след настъпило усложнение – мозъчен инсулт, периферна артериална емболия, миокарден инфаркт, прояви на сърдечна недостатъчност и др.

Изразеността на симптомите зависи преди всичко от това колко бързо се съкращават сърдечните камери. Ако честотата на камерните съкращения е нормална или леко повишена, е много вероятно пациентите да нямат оплаквания. Но ако камерите се съкращават бързо, тогава ще се появят симптоми.

Характерни симптоми на предсърдно мъждене са:

 • сърцебиене
 • неправилен сърдечен ритъм, „прескачане на сърцето“
 • задух (недостиг на въздух)
 • лесна уморяемост
 • тежест или дискомфорт в гърдите
 • замаяност, световъртеж.

Може да има разлика между честотата на сърдечната дейност и пулсовата честота – т.нар. пулсов дефицит. Причината е, че лявата камера не се пълни достатъчно с кръв и ударният обем е малък. Той не е достатъчен да отвори аортната клапа или пулсовата вълна не достига до периферната артерия.

При по-младите пациенти симптомите на предсърдно мъждене са много по-изявени в сравнение с нетипичното протичане при по-възрастните пациенти, при които може да липсват симптоми.

Според тежестта на симптомите, болните с предсърдно мъждене се разделят на четири групи:

 • I – без симптоми
 • II – леки симптоми, нормалната дневна активност е незасегната
 • III – тежки симптоми, нормалната дневна активност е засегната
 • IV – инвалидизиращи симптоми, нормалната дневна активност е прекъсната.

Усложнения при предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене може да доведе до сериозни усложнения. Неправилното съкращение на предсърдията при ПМ благоприятства задържането на кръв в тях и формирането на кръвни съсиреци (тромби). При откъсване на тромб от предсърдната стена, той попада в кръвообращението и може да причини емболизация на артериален съд. Най-често възниква запушване на мозъчна артерия, при което се развива исхемичен мозъчен инсулт. Може да настъпи емболизация на периферна артерия, например бъбречна артерия, артерия на слезката.

При предсърдно мъждене се нарушава функцията на лявата сърдечна камера и се развива застойна сърдечна недостатъчност. Появява се задух, силна умора, отоци по долните крайници.

Прочетете за:
Причини за предсърдно мъждене