Начало / Актуални теми / Стафилококус ауреус в носа (носителство на S. aureus)

Стафилококус ауреус в носа (носителство на S. aureus)

апр. 9, 2024

стафилококус ауреус в носа

Носителство на Стафилококус ауреус в носа означава продължителна колонизация на носната кухина от този бактерий при липса на клинични симптоми.

Staphylococcus aureus (златист стафилокок) е част от нормалната бактериална флора на носната кухина. Той не предизвиква симптоми, но при благоприятни условия може да причини редица локални инфекции, засягащи предимно кожата и меките тъкани, както и инвазивни инфекции, напр. пневмония, остеомиелит, ендокардит, сепсис.

Приблизително 20% от човешката популация е постоянно колонизирана от S. aureus, а други 20% се считат за неносители. Останалите 60% от населението принадлежат към групата на интермитентните носители.

Назалната колонизация при човека може да започне още през първите дни от живота. По-висок процент на назална колонизация (около 45%) се установява през първите седмици от живота на новородените, след което намалява.

Предпочитаното местообитание на S. aureus е предната част на носа. Скорошно проучване обаче показа, че той може да бъде изолиран и от по-дълбоките (задни) области на носната кухина.

Въпреки че назалната колонизация от S. aureus е безсимптомна, тя повишава риска от инвазивни инфекции, особено при имунокомпрометирани и хоспитализирани пациенти. Следователно деколонизацията на назалния S. aureus чрез антибиотично лечение служи като ефиктивна мярка за превенция на инвазивни инфекции.

Рискови фактори за носителство на Стафилококус ауреус в носа

Назално носителство на Стафилококус ауреус се среща по-често при пациенти, които:

 • приемат хормонални контрацептиви
 • имат захарен диабет
 • подложени са на операция
 • хоспитализирани са в интензивни отделения
 • подложени са на диализа.

Нормален назален микробиом

Човешкият нос е колонизиран от представители на родовете Propionibacterium, Corynebacterium и Staphylococcus и Moraxella.

Като цяло назалният микробиом се отличава с по-малко разнообразие, в сравнение с микробиома на червата. Възможна причина за това е, че носът не е среда, богата на хранителни вещества. Човешкият назален секрет съдържа натриев хлорид, малки количества калий, магнезий и фосфат, но има ниско съдържание на захари, аминокиселини и други основни градивни елементи.

Стафилококус ауреус обаче е добре адаптиран към живота в човешкия нос. Той и много други назални бактерии секретират протеази, които разграждат човешки протеини, като албумин, лактоферин, муцин и ги използват като хранителни източници.

Освен това Стафилококус ауреус притежава ефективни механизми за прикрепване. Те му позволяват да остане в тесен контакт с носните епителните клетки и да устои на изчистването чрез мукоцилиарното движение на ресничестите клетки.

Какви рискове за здравето крие носителството на Стафилококус ауреус в носа?

Потенциални рискове за здравето, свързани с назалното носителство на Staphylococcus aureus са:

 • инфекции

Staphylococcus aureus може да причини различни инфекции, вариращи от леки кожни инфекции (като циреи или целулит) до по-тежки инфекции като пневмония, сепсис или инфекции на мястото на операцията.

 • разпространение

Назалното носителство увеличава риска от предаване на Стафилококус ауреус на други хора. Това е така особено в здравните заведения, където бактерията може да се разпространи лесно сред пациенти и здравни работници.

 • колонизация

В някои случаи назалното носителство на S. aureus може да доведе до колонизация на други части на тялото, като кожата или лигавиците, увеличавайки риска от инфекция.

 • антибиотична резистентност

Staphylococcus aureus е известен с това, че развива резистентност към редица антибиотици. Наблюдава се резистентност към целия клас β-лактамни антибиотици, включително метицилин, както и към антибиотици, като еритромицин, клиндамицин, тетрациклин.

Назалното носителство на метицилин-резистентен стафилококус ауреус увеличава риска от развитие на инфекции, които са трудни за лечение с обикновени антибиотици.

 • усложнения при уязвими групи от населението

Назалното носителство на Staphylococcus aureus може да бъде особено обезпокоително при уязвими групи от населението. Такива са хора с отслабена имунна система, възрастни хора или такива със съпътстващи здравословни проблеми. При тези лица рискът от развитие на инвазивни инфекции е по-висок.

 • хирургични усложнения

Нличието на Стафилококус ауреус в носа е свързано с повишен риск от инфекции на мястото на операцията. Това може да доведе до усложнения и продължително време за възстановяване.

Не всеки носител на S. aureus в носа, ще изпита тези рискове за здравето. За това дали назалното носителство ще доведе до инфекция важно значение има състоянието на имунната система и цялостното здравословно състояние на пациента. 

Лечение на назално носителство на S. Aureus

Високият риск от инфекции при носителите на S. aureus оправдава широко използваното лечение с мупироцин за премахване на S. aureus от носа. Прилагането на мупироцин маз два пъти дневно в продължение на 5 последователни дни обикновено води до ерадикация на S. aureus от носа и до намален риск от инвазивни инфекции.

Лечението с мупироцин има висока ефективност, но трайна назална деколонизация на Стафилококук ауреус е трудно постижима. Често настъпва реколонизация от S. aureus само няколко седмици след края на лечението с мупироцин. Освен това резистентността към някои обичайни антибиотици се е увеличила при S. aureus. Спешно са необходими нови антимикробни съединения за деколонизация на S. aureus.

Прочетете за:
Стафилококи – видове, токсини, ензими
Какви болести причиняват стафилококите