Начало / Актуални теми / Какви болести причиняват стафилококите?

Какви болести причиняват стафилококите?

ян. 10, 2024

болести причиняват стафилококите

Стафилококите са причинители на едни от най-честите инфекции у човека – гнойновъзпалителни заболявания, вътреболнични инфекции, хранителни отравяния. Те също са нормални обитатели на кожата и лигавиците на човека, особено на назофаринкса. Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus) се изолира в 30 до 50 % от носната кухина, гърлото, ръцете, перинеума и изпражненията на здрави деца.

Най-податливи към стафилококови инфекции са децата, поради недоразвитата им имунна система. Най-често се касае за спорадични случаи, но са възможни и стафилококови епидемични взривове в болнични и детски заведения.

Източник на зараза обикновено е болният човек или здравите носители на патогенни стафилококи. Входна врата на инфекцията са кожата и лигавиците. Възможно е да възникне и ендогенна инфекция.

Какви болести причиняват стафилококите?

Най-честите причинители на стафилококови инфекции са: S. aureus, S. epidermidis и S. saprophyticus.

Заболявания, причинени от Стафилококус ауреус

S. aureus причинява две групи заболявания – токсинмедиирани и инвазивни.

Токсинмедиирани инфекции

Те се дължат на токсините, които продуцират стафилококите. Биват:

  • токсичен стафилококов шоков синдром – най-често се свързва с менструални тампони и раневи инфекции. Причинява се от TSS-токсин 1.
  • остри хранителни отравяния – причиняват се от продуцираните ентеротоксини
  • синдром на „попарената кожа“ – причинява се от епидермолитичен токсин.

Инвазивни стафилококови заболявания

Биват първични и вторични. Към първичните се отнасят:

  • гнойновъзпалителни инфекции на кожата и подкожната тъкан – фурункули, карбункули, абсцеси, флегмони, импетиго, фоликулит, панарициум, нагнояване на рани и др.
  • съдови инфекции – лимфангити, флебити
  • костно-ставни инфекции – остеомиелити, артрити, спондилити
  • плевро-пулмонални инфекции – плеврит, пневмония, белодробен абсцес
  • инфекции, засягащи ушите, носа и гърлото – отити, синуити, ангини, тонзиларни абсцеси и др.
  • пикочо-полови инфекции – пиелити, цистити, пиелонефрити, ендометрити, бартолинити, орхити, епидидимити и др.

Към вторичните инвазивни инфекции спадат: ендокардит, бактериемия, сепсис, септикопиемия.

Заболявания, причинени от Стафилококус епидермидис

Нормално S. epidermidis е слабо патогенен микроорганизъм, но при понижена имунна защита може да причини тежки инфекции. Той е чест причинител на вътреболнични инфекции. Те са резултат от контаминирането със S. epidermidis от самия пациент (кожа, назофаринкс) или от болничния персонал.

Инфекциите, причинени от S. epidermidis често са свързани с чужди тела в организма – изкуствени сърдечни клапи, интраваскуларни катетри, ставни протези, черепно-мозъчни шънтове. Той е чест причинител на подостър ендокардит при пациенти с изкуствени клапи.

Заболявания, причинени от Стафилококус сапрофитикус

S. saprophyticus е нормален обитател на кожата и уретрата. Може да причини инфекции на уринарния тракт, най-вече у сексуално активни млади жени, по рядко у мъже.

За лечение на стафилококови инфекции най-често се използват бета-лактамни антибиотици от групата на бета-лактамаза-устойчиви пеницилини (оксацилин, метицилин, клоксацилин), също така макролиди, тетрациклини, аминогликозиди и др. При резистентност към тях се прилага ванкомицин.

Изборът на антибиотик или комбинация от антибиотици зависи от резултатите от антибиограмата, локализацията и тежестта на инфекцията, наличието на свръхчувствителност и други фактори.

Прочетете за:
Стафилококи – видове, антигени, токсини, ензими