Начало / Красота и здраве / Карбункул – конгломерат от няколко фурункула

Карбункул – конгломерат от няколко фурункула

ное. 7, 2018

карбункул

Карбункулът представлява гнойно-некротично възпаление едновременно на няколко съседни космени фоликули и техните мастни жлези т.е. конгломерат от няколко фурункула.

Най-честият причинител както и при фурункула, е златистият стафилокок. По-редки причинители са стрептококът, коли-бактерии, протеус, ентерококи.

Карбункулите се срещат по-често при мъже на средна или напреднала възраст. Засягат се предимно хора с понижени защитни сили, болни от анемия, левкемия, диабет, ракови заболявания.

Най-честата локализация на карбункула е врата, гърба, седалището, бедрата, горната устна.

Как се формира карбункул?

Оформя се плътен възпалителен инфилтрат с купулообразна форма на кожата и подкожието. Получава се болезнена плака със синкавовиолетов цвят, която нараства до 5 – 10 cm за няколко дни. Около 5 – 7-ия ден по повърхността на плаката се образуват множество фоликулярни отвори, от които се отделя гноен ексудат. Голяма част от намиращите се в огнището съдове тромбозират, което води до исхемия и допълнителна некроза. Гнойно-некротичният процес може да обхване и подлежащите фасции, мускули и сухожилия. В центъра на карбункула се оформя дълбока язва с гнойно дъно, която бавно се изпълва с гранулации. Целият процес продължава от 3 до 5 седмици.

Какви са симптомите при карбункул?

Кожата е зачервена, около космите се формират белезникави кръгли петънца, от които след 3-5 дни започва да изтича гноен секрет. Общото състояние е влошено. Болните са отпаднали, имат главоболие, оплакват се от болка в засегнатата област. Температурата е повишена до 38-39 ºС, пулсът е учестен.

След формиране на инфилтрата, разпадането му и евакуацията на гнойната материя общите и локални симптоми намаляват и при правилно лечение изчезват напълно.

Какви усложнения са възможни при карбункул?

Карбункулът може да се усложни с лимфангит, лимфаденит, тромбофлебит, сепсис. При карбункул в областта на горната устна инфекцията може да се разпространи към черепната кухина и да настъпи менингит.

Как се поставя диагнозата карбункул?

Диагнозата на карбункула се улеснява от типичната локализация, от характерния инфилтрат и най-вече от множеството отвори, от които при натиск изтича гнойна материя. При нужда може да се извърши микробиологично и хистологично изследване.

Какво е лечението при карбункул?

При наличие на карбункул пациента се хоспитализира. Провежда се локално лечение – почистване с антисептични разтвори, напръскване с антибиотични прахове. След като инфилтратът претърпи гнойно-некротичен разпад с образуване на гнойна колекция с множество отвори се пристъпва към оперативно лечение. Извършва се кръстовидна инцизия. Целта на разреза е да се отворят и дренират по-голям брой гнойно-некротични огнища. Манипулацията се извършва под обща анестезия, за да се отстранят некротичните участъци както в центъра, така и в периферията на карбункула.

Прочетете за:
Фурункул (цирей) – причинява се от златист стафилокок