Начало / Красота и здраве / Фурункул (цирей) – причинява се от златист стафилокок

Фурункул (цирей) – причинява се от златист стафилокок

окт. 4, 2018

фурункул, цирей

Фурункул (цирей) представлява остро гнойно-некротично възпаление на космения фоликул, мастната жлеза и околната тъкан, т.е. дълбок фоликулит и перифоликулит.

Най-честите места, на които се развиват фурункули са: областта на бедрата, седалищната област, лицето, носа, гърба, шията. Появата на няколко фурункула едновременно в различни части на тялото се нарича фурункулоза.

Какви са причините за възникване на фурункул (цирей)?

Най-честият причинител е Стафилококус ауреус (златист стафилокок), по-рядко Стафилококус албус (бял стафилокок).

Бактериалните токсини предизвикват некроза на космения фоликул и мастната жлеза с образуване на гнойна колекция. В центъра на некрозата остават косъмът и косменият фоликул, наричан жило, което лесно може да се отстрани. След като се премахне жилото и гнойната материя в дълбочина остава кратер с конусовидна форма. За няколко дни се изпълва с гранулационна тъкан и се покрива с кожен епител, като остава белег върху кожата.

Фактори, които благоприятстват развитието на фурункули са:

 • диабет
 • затлъстяване
 • имунодефицитни заболявания
 • недоимъчно хранене и авитаминози
 • лоша лична хигиена
 • понижени защитни сили след пракарани тежки заболявания, имуносупресивна терапия
 • неподходящо облекло
 • микротравми.

Какви са симптомите при фурункул?

Развитието на фурункула започва със зачервяване, подуване и поява на болка около косъма. В следващите 1 до 3 дни се формира плътна конусовидна подутина на кожата и подкожието с размери 2-3 см ширина и 1 см височина. Много скоро подутината омеква поради некрозата в дълбочина. Към 10-ия ден жилото на фурункула, образувано от некротизиралия космен фоликул и мастна жлеза се отделя и се формира цикатрикс.

При фурункули в областта на лицето и носа може да има значителен оток. Възможни са и общи прояви като: повишена температура, главоболие, ускуряване на пулса.

Какви усложнения могат да настъпят?

Фурункулът може да доведе до усложнения като лимфангит, лимфаденит, тромбофлебит, абсцес и сепсис.  В резултат на сепсис могат да се образуват гнойни метастази в костите, белите дробове, мастната тъкан около бъбрека (паранефрит).

Особено опасни са фурункулите в областта на носа, горната устна, суборбиталната област. Гнойната инфекция през v. angularis и v. ophthalmica достига до sinus cavernosus, разположен в черепната кухина, като може да се развие вътречерепен абсцес или гноен менингит.

Как се поставя диагнозата фурункул?

Клиничната диагноза е лесна, като при нужда може да се подкрепи и от микробиологично изследване.

От кои заболявания трябва да се разграничи фурункула?

Фурункулът трябва да се отдиференцира от:

 • хидраденит – абсцес на потните жлези
 • множествени абсцеси
 • лайшманиоза.

Какво е лечението на фурункул?

При малки фурункули без обща симптоматика след изваждане на жилото възпалителния процес стихва. Важно е жилото да не се изтисква, а да се извади с помощта на пинцета.

При по-големи фурункули се извършва инцизия, евакуация на гнойната колекция и поставяне на малко дренче за 1-2 дни. Назначават се локално антисептични разтвори (спирт, йод, ихтиол) или антибиотични унгвенти и общо антибиотично лечение.

Може да се проведе физиотерапия  – ултразвук, ултратерм.

Препоръчва се имуностимулираща терапия – гама-глобулин, стафилококов анатоксин.