Начало / Актуални теми / Странични ефекти на колхицин

Странични ефекти на колхицин

мар. 28, 2024

странични ефекти на колхицин

Колхицинът e ефективен при лечение на възпалителни състояния като подагра и перикардит. Той обаче може да предизвика редица странични ефекти, вариращи от леки до тежки. Използването му налага деликатен баланс между извличането на ползите от него и избягването на потенциалните рискове.

Кои са най-честите странични ефекти на колхицин?

Сред най-често съобщаваните нежелани реакции са стомашно-чревните смущения, включително:

 • диария (23 %)
 • повръщане (17 %)
 • гадене
 • коремни болки.

Тези симптоми обикновено се появяват скоро след започване на лечението и могат да отшумят след коригиране на дозата.

Колхицинът може да потисне функцията на костния мозък, което да доведе до намалено производство на кръвни клетки – състояние, известно като миелосупресия. Това може да се прояви като:

 • левкопения (намален брой бели кръвни клетки)
 • анемия (намален брой еритроцити)
 • тромбоцитопения (намален брой тромбоцити).

В резултат от това се повишава риска от инфекции, умора и кървене. При лечение с колхицин трябва редовно да се проследява броя на кръвните клетки. Това е от съществено значение за своевременното откриване и управление на тези усложнения.

По-рядко, след продължителен прием на колхицин може да настъпят странични ефекти, за които се смята, че са обратими след преустановяване на лечението или намаляване на дозата:

 • алопеция
 • кожни обриви, уртикария, пурпура
 • повишени чернодробни ензими – повишен АСАТ, повишен АЛАТ
 • аритмия
 • азооспермия, олигоспермия.

Нечести, но сериозни нежелани реакции

Въпреки че са по-рядко срещани, някои странични ефекти на колхицина заслужават повишено внимание поради тяхната потенциална тежест. Такива са, например:

Периферна невропатия

Колхициновата невропатия се отнася до увреждане на периферни нерви, причинено от употребата на колхицин. Характеризира се със симптоми като изтръпване, мравучкане, усещане за парене или слабост в крайниците. В тежки случаи колхициновата невропатия може да доведе до мускулна слабост, затруднена координация и дори парализа на засегнатите крайници.

Миопатия

Колхицинът може да доведе до увреждане на мускулите или миопатия. Фактори, които повишават риска от развитие на колхицинова миопатия са: продължителна употреба или прием на високи дози колхицин, предшестващи чернодробни, бъбречни или мускулни заболявания, някои лекарствени взаимодейсвия (дигоксин, циклоспорин).

Симптомите се развиват постепенно с течение на времето и включват мускулна болка, слабост, скованост.

Рабдомиолиза

Рабдомиолизата се характеризира с увреждане на скелетните мускули. Настъпва разпадане на мускулни влакна, което води до освобождаване на техни съставки, включително миоглобин, креатинкиназа в кръвния ток.

Симптомите на рабдомиолиза включват мускулна болка, мускулна слабост и тъмна урина, което показва увреждане на бъбреците от освободения миоглобин в кръвта. Може да настъпят тежки електролитни нарушения, остра бъбречна недостатъчност, дик синдром.

Остра интоксикация с колхицин

Остра интоксикация с колхицин възниква при дневна доза над 10 mg. Бързото разпознаване на това състояние е от решаващо значение, тъй като в 10% от случаите се съобщава за тежка токсичност или смърт.

Симптомите на колхицинова интоксикация могат да варират в широки граници в зависимост от тежестта на предозирането и индивидуалните фактори като възраст, цялостно здравословно състояние и предшестващи състояния.

Някои често срещани симптоми на токсичност на колхицин включват:

 • гастроинтестинални симптоми – диария, понякога примесена с кръв, повръщане, коремни болки
 • невромускулни симптоми – мускулна слабост, изтръпване на крайниците
 • органна дисфункция – увреждане на функцията на бъбреците (настъпва олигурия), черния дроб (поява на жълтеница, повишени чернодробни ензими), сърцето (поява на аритмия).
 • костномозъчна супресия – колхицинът потиска функцията на костния мозък и намалява броят на кръвните клетки. В резултат настъпва анемия, левкопения, тромбоцитопения.
 • затруднено дишане
 • дик синдром.

Хората в старческа възраст и тези с бъбречно или чернодробно увреждане са изложени на повишен риск от нежелани реакции. При тях може да се наложи корекция на дозата или по-внимателно наблюдение по време на лечението.

Освен това лекарствените взаимодействия могат да потенцират токсичността на колхицина, особено когато се комбинира с лекарства, които инхибират неговия метаболизъм или екскреция. Внимателният преглед на лекарствата, които приема пациента е от съществено значение, за да се избегнат потенциално вредни взаимодействия.

Прочетеет за:
Колхицин – при ставна криза при подагра