Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 6 месец

Развитие на вашето бебе – 6 месец

апр. 19, 2013

Колкото и да е трудно за вярване вие вече сте достигнали до половината от първата година на вашето бебе. Вече сте привикнали със задълженията и отговорностите за вашето бебе и грижите за него не ви представляват такава трудност както е било в началото. Сега когато сте по-спокойни ще може заедно с бебето ви да се радвате на моментите заедно след като и то е много по-активно.

През първите месеци вашето бебе расте активно и увеличава теглото си с около 1 килограм всеки месец. До шестия месец то трябва вече  да е удвоило теглото си от раждането. След това наддаването на тегло постепенно намалява и бебетата качват около половин килограм на месец. Разбира се това е индивидуално и ако вашето бебе не влиза в тази рамка това в никакъв случай не означава, че то не се развива хармонично. Ако все пак забележите, че детето ви не наддава за дълъг период от време трябва да се консултирате с неговия педиатър.

Шестият месец е време бебето ви да се научи да стои седнало самостоятелно. В началото ще се наложи да го придържате или да го подпирате с възглавници, но с времето мускулите на гърба и таза ще укрепнат и ще е способно да се задържи седнало само за дълъг период от време.

До този момент вашето бебе вече трябва да може да се обръща от гръб по корем и обратно. Някои бебета използват тази способност, за да се придвижват от единия край на леглото до другия, затова не ги изпускайте от очи. Освен претъркулването бебетата през този месец усъвършенстват и способността си за пълзене по корем. Всички тези способности спомагат за укрепването на мускулатурата на ръцете и краката на бебетата и по такъв начин те се подготвят за момента, в който ще бъдат способни да се изправят на крака.

През шестия месец бебетата спят около 6 до 8 часа през вечерта. След като вашето бебе вече е усвоило някои нови техники като преобръщането от гръб по корем не се учудвайте ако сутринта го намерите да спи по корем, а не по гръб както сте го оставили.

Ако все още не сте започнали да захранвате вашето бебе с твърди храни сега е времето да започнете. Броя на храненията през този месец е 5 пъти през около три часа и половина. Ако захранването на вашето бебе е започнало още през четвъртия месец и то вече се храни с плодови и зеленчукови пюрета сега е времето да въведете и една нова храна – месно пюре. Така през ден може да замествате плодово-зеленчуковото пюре с месно.

През този месец комуникационните способности на бебетата продължават да се развиват и те могат да започнат да произнасят някои нови срички като ма-ма или ба-ба. След като вашето бебе вече е опознало средата, в която живее и своето семейство то може да започне да проявява признаци на страх, когато бъде държано от непознати или когато сте на гости у приятели и това е нормален етап от неговото развитие.

Развитие на вашето бебе – 7 месец
Развитие на вашето бебе – 5 месец