Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 7 месец

Развитие на вашето бебе – 7 месец

апр. 26, 2013

На тази възраст вашето бебе започва да проявява своя характер и индивидуалност. Сега след като е по-подвижно то опознава средата покрай себе си непрекъснато и затова е добре и да подсигурите вашия дом с предпазни средства, за да не се нарани вашето дете. Бебетата на тази възраст обичат повторенията и сами ще се учудите колко пъти може да повторите една смешка, а вашето бебе ще продължава да се смее на нея сякаш я вижда за първи път.

През този месец вашето бебе продължава да развива и подобрява моторните си умения. Досега то вече ще може да пълзи, да се преобръща от гръб по корем. Може да стимулирате тези негови способности като поставяте играчки на разстояние, за да може то да се опитва да ги достигне. Разбира се преди това трябва да се погрижите за сигурността на вашето дете и да премахнате всички предмети, на които то може да се нарани. Сега след като вашето бебе може да седи самостоятелно може да се опитвате и да го изправяте за известно време, като го държите за ръчички. Така мускулите на краката му ще заякнат и след известно време то ще е готово и за самостоятелно ходене.

През този месец бебето ви ще доразвива и фините си двигателни способности. То ще бъде способно да захваща предмети вече много по-добре и да контролира движенията си. За да му помогнете да доразвие тези свои способности поставяйте пред него играчки с различна големина, които то да захваща с пръстите си.

Между петия и седмия месец започва и един друг много важен момент в развитието на децата – появата на първите зъбки. Първо започват да се появяват леки бели подутинки на мястото на избиващия зъб и в следващите месеци се появява и зъбчето. Може да познаете, че на вашето бебе му предстои да му никнат зъби и по това, че през този период има по-сериозна саливация, а и децата стават много раздразнителни и плачливи. За да успокоите вашето дете може да му дадете изстудена дъвчеща играчка, с която то да успокои болката от венците. Първо се появяват предните долни зъбчета – резци. Не се притеснявайте ако вашето дете е вече на седем месеца, но не проявява признаци, че скоро ще му никнат зъби. Поникването на зъби е строго индивидуален процес и се различава при различните деца.

През седмия месец бебетата вече започват да разбират смисъла на думите и ще могат да разберат, кога им се карате и не трябва да правят нещо, но в много случаи те не изпълняват това, което им се казва. Въпреки това може да се убедите, че вашето бебе разбира, че говорите на него като обръща главата си към вас по това време. През този месец бебета продължават да развиват уменията си за комуникация чрез звуци и мимики, за да дойде по-късно момента и на първите осъзнати думички.

Развитие на вашето бебе – 8 месец
Развитие на вашето бебе – 6 месец