Начало / Бебе и кърмене / Развитие на вашето бебе – 8 месец

Развитие на вашето бебе – 8 месец

май 3, 2013

Сега когато вашето бебе е на 8 месеца то най-вероятно вече може да стои седнало стабилно и може да пълзи и да изучава всичко у дома, което привлича неговото внимание. През този месец то ще се учи да се изправя като се държи за дръжките на леглото или друга мебел. Тази нова степен на подвижност означава, че вашето бебе навлиза в периода на честите падания и удряния. Те са неизбежна част от детството и въпреки че в много случаи вие ще се чувствате уплашени за здравето на вашето дете се опитайте да се наслаждавате на това как вашето бебе изучава света около себе си и как научава нови неща. Като се въздържате от желанието си да предпазите детето си от всяка една опасност вие му позволявате да израсне и да се научи само какво трябва да избягва занапред. Въпреки това се опитайте да подсигурите дома си и да обезопасите опасните пространства и да поставите чупливите предмети далеч от погледа на вашето дете.

Вашето дете ще продължава да развива комуникативните си способности и вече например когато види паднал на земята предмет може да го сочи с показалеца си и да насочва вниманието ви натам. То вече е способно да борави с ръцете си много по-добре и когато му подавате играчка, то ще я хваща много по-уверено и умело.

В последните месеци емоциите на вашето бебе ще стават много по-явни. Може да се опитате да го научите на някои трикове като да маха за довиждане или да праща въздушни целувки, а ако го стимулирате чрез още повече внимание то ще повтаря наученото. Вашето дете е в периода на повтарянето и ако например то види друго дете да плаче може и то самото да се разплаче.

С навлизането в осмия месец бебето и неговите родители, а и близките които помагат за неговото отглеждане са изградили някаква връзка помежду си и ако то бъде отделено от тях и дадено за малко на някой непознат то може да прояви признаци на тревожност свързана с раздялата. Така с израстването вашето дете може да бъде по-срамлеживо и напрегнато пред непознати и ако не ви вижда или го оставите за малко при тях то може да се разстрои и да се разплаче. Въпреки че този момент за родителите може да бъде много стресиращ те трябва да го преодолеят, за да може да се научи тяхното дете да комуникира и с други хора и да се чувства комфортно в непозната среда.

Повечето бебета на тази възраст опознават новите предмети като ги разтръскват,  удрят или хвърлят на земята. Едно от любимите занимания на децата през тези месеци е да гледат как предметите падат на земята, след това бъдат вдигани от родителите и след това те отново ги хвърлят. Не се сърдете на вашето бебе за този досаден навик, просто за момента това им се струва много забавно.

Зрението на вашето бебе на 8 месечна възраст е вече почти напълно развито  и се доближава до това на възрастните хора. Все още близкото виждане е по-добре развито, но зрението му е достатъчно добре развито, за да може да разпознава лица и предмети в другия край на стаята.

Развитие на вашето бебе – 9 месец
Развитие на вашето бебе – 7 месец

Последни публикации