Начало / Бременност и раждане / Какво да очаквате през втория триместър на бременността?

Какво да очаквате през втория триместър на бременността?

авг. 15, 2016

бременност

След като навлезете във втория триместър на бременността сутрешното гадене и умората, които са пречили на ежедневните ви дейности вече ще отшумят. Отново ще започнете да се чувствате енергични и готови за нови приключения.

Жените описват втория триместър на бременността като най-лесният период от тяхната бременност. Използвайте това време, за да планирате това, което ви предстои и да се подготвите за идването на бебето. През тези три месеца бебето расте много бързо и между 18 и 22 седмица при ултразвуково изследване вашият гинеколог може да ви каже и пола на бебето. Въпреки, че ще се чувстате много по-добре през тези три месеца в тялото ви ще настъпват големи промени. Някои от тях са:

Болки в гърба

Килограмите, които ще качите по време на бременността ще окажат допълнително напрежение върху гърба ви и той може да започне да ви боли. За да облекчите болките се опитайте да поддържате стойката си изправена и ако се налага да седите по-дълго време седнали си изберете стол, който да ви е удобен. Спете настрани и подпъхнете възглавница между краката си. Носете ниски и удобни обувки, които да поддържат добре свода на краката.

Кървене на венците

При приблизително 50% от жените се появява кървене на венците по време на бременността. Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената водят до приток на повече кръв към венците, те стават много по-чувствителни на допир и лесно кървят. Обикновено след раждането на бебето този проблем отшумява. Важно е да не занемарявате хигиената на устата и да посещавате редовно вашият стоматолог.

Увеличени и болезнени гърди

През тези месеци на бременността вашите гърди ще се подготвят за предстоящия период на кърмене след раждането. Това ще е и причината да ги усещате по-болезнени и твърди. За да облекчите болезнеността си изберете подходящ сутиен, който да не ви стяга и да поддържа добре гърдите.

Кървене от носа

Хормоналните промени по време на бременността водят до набъбване на лигавицата на носа и това може да доведе до често оплакване от запушен нос. Освен това набъбването е възможно да стане причина за често кървене от носа.

Често уриниране

Матката ви ще увеличи своите размери и ще излезе извън границите на малкия таз по време на втория триместър. Тя ще започне да притиска пикочният мехур и това ще доведе до по-чести посещения на тоалетната.

Усилен растеж на косата

Хормоните на бременността стимулират растежа на косата. Ще забележите, че косата ви е станала по-гъста и здрава. Може обаче да установите, че и по гърба или ръцете ви окосмяването се е засилило. Това не трябва да ви притеснява, защото с раждането този ефект ще отшуми.

Запек и киселини

Често по време на бременността жените се оплакват от запек и киселини. Причината за тяхната поява се дължи на повишените нива на хормона прогестерон. Той води до отпускането на някои мускули, включително тези на хранопровода, което може да доведе до връщането на стомашен сок към него и появата на киселини. За да облекчите киселините се опитайте да се храните по-често на по-малки порции и избягвайте мазни и пикантни храни. Ако страдате и от запек похапвайте повече пълнозърнести продукти и такива с високо съдържание на фибри. Пийте повече течности. Физическата активност също ще помогне при запек.

Прочетете за:
Какво да очаквате през първия триместър на бременността?
Какво да очаквате през третия триместър на бременността?