Начало / Бременност и раждане / Какво да очаквате през третия триместър на бременността?

Какво да очаквате през третия триместър на бременността?

авг. 29, 2016

бременност

Третият триместър от бременността много често е свързан с физически и емоционални предизвикателства за жената. Увеличаващите се размери на бебето и неговата позиция в матката могат да ви пречат да се чувствате комфортно. Вече най- вероятно ще бъдете уморена и няма да имате търпение за раждането на бебето. Опитайте се да останете позитивни и да посрещате всички предизвикателства с усмивка. Някои от промените, които може да очаквате през третия триместър на бременността са:

Нарастване на гърдите

Гърдите започват да увеличават размерите си още в първите месеци на бременността и към края количеството новообразувана жлезиста тъкан нараства значително. С наближаването на термина от зърната ви може да започне да изтичат по няколко капки коластра.

Наддаване на тегло

През последните месеци на бременността жените често наддават най-много килограми. Причината за това са и увеличаващите се размери на бебето, матката и плацентата. Не се отпускайте и внимавайте какво и колко похапвате, защото не е препоръчително да наддавате повече от 11 до 16 килограма за цялата бременност. Бременността не е извинение да прекалявате с храната.

Контракции на Бракстън-Хикс

Тези контракции подготвят тялото ви за момента на раждането. Те обикновено са леки, не са болезнени и са нерегулярни. Контракциите при раждане са по-продължителни, появяват се на интервал между 2 и 5 минути и са болезнени. Ако изпитате този вид контракции се консултирайте с гинеколога, който следи бременността ви.

Болки в гърба

Хормоните на бременността предизвикват отпускане на лигаментите, които поддържат костите в таза ви. Тези промени могат да станат причина за появата на болки в гърба. Когато сядате за по-дълго време избирайте столове, които добре да поддържат гърба ви. Ако изпитвате болки може да прилагате компреси с лед върху болезнените места. Носете ниски обувки на равна платформа и се старайте да не се натоварвате излишно.

Задух

Тъй като размерите на матката ви постоянно се увеличават през последните месеци на бременността, когато сте в легнало положение тя може да притиска диафрагмата ви и това да доведе до оплаквания от задух. Ако имате такива оплаквания може да се опитате да спите на по-висока възглавница или да спите настрани и така да облекчите дишането си.

Отоци

С напредването на бременността матката ще започне да притиска вените, които връщат кръв от долните крайници  и това може да има за резултат появата на отоци. За да се справите с отоците, колкото се може по-често повдигайте краката си и не стойте с кръстосани крака.

Често уриниране

С увеличаване на размерите си бебето ще притиска пикочния ви мехур и това ще доведе до чести посещения на тоалетната. При някои жени може дори да има неволно изпускане на няколко капки урина при смях, кашлица или кихане, когато напрежението в тазовата област се увеличи и допълнително се притисне пикочния мехур.

Прочетете за:
Какво да очаквате през първия триместър на бременността?
Какво да очаквате през втория триместър на бременността?