Начало / Бременност и раждане / Как да разпознаем контракциите на Бракстън-Хикс?

Как да разпознаем контракциите на Бракстън-Хикс?

ное. 14, 2013

бременност

Контракциите на Бракстън-Хикс са сравнително безболезнени контракции, които не са регулярни и на редовен интервал. Те започват около шестата седмица на бременността и спират няколко седмици преди настъпването на раждането. Те се означават като „фалшиво раждане“. Тези контракции са начинът вашето тяло да се подготви за предстоящото раждане.

Какви са признаците при контракциите на Бракстън-Хикс?

При контракциите на Бракстън-Хикс жените усещат втвърдяване на матката и корема. Тези контракции варират по интензитет, като с напредването на бременността те не стават по-интензивни или болезнени. Често при смяна на позицията на жената контракциите на Бракстън-Хикс изчезват и по това те могат да се отдиференцират от родилните контракции.

Нужни ли са някакви допълнителни изследвания при контракциите на Бракстън-Хикс?

Обикновено не са нужни някакви допълнителни изследвания при контракциите на Бракстън-Хикс и те не трябва да притесняват жените. Но в някои случаи, ако контракциите станат по-интензивни вашият лекуващ лекар може да направи някои допълнителни изследвания, за да прецени дали не се касае за преждевременно раждане.

Какви са причините за контракциите на Бракстън-Хикс?

В повечето случаи няма точно определена причина за появата на тези контракции, но има някои фактори, които могат да ги предизвикат. Такива са например:

  • по-усилени физически натоварвания
  • дехидратация
  • секс и по-точно изпитването на оргазъм
  • пълен пикочен мехур

Вредни ли са за бебето контракциите на Бракстън-Хикс?

Стига да не станат причина за преждевременно раждане контракциите на Бракстън-Хикс са безвредни за бебето. Някои специалисти смятат, че те са полезни, защото поддържат тонуса на матката и спомагат за доброто кръвоснабдяване на плацентата и снабдяването на плода с нужните хранителни вещества.

Кога трябва да търсите медицинска помощ?

Ако все още не сте достигнали до 37 гестационна седмица и честотата на контракциите се увеличава и те стават болезнени, това може да бъдат признаци на преждевременно раждане. Други признаци на преждевременно раждане са отделяне на слузест кървав секрет от вагината, повече от четири контракции в рамките на един час, увеличаваща се болка в гърба и силен натиск в тазовата област. В тези случаи трябва да се свържете с вашия лекуващ лекар, който да прецени вашето състояние.

Прочетете за:
Видове контракции по време на бременността