Начало / Бременност и раждане / Видове контракции по време на бременността

Видове контракции по време на бременността

мар. 5, 2015

Тъй като контракциите обикновено са признак на започващо раждане тяхната поява преди това може да бъде стряскащо и стресиращо за бъдещите майки. Има различни видове контракции, които жените изпитват по време на бременността. Важно е първо да знаете какво представлява контракцията. Тя настъпва при свиването и отпускането на матката, при което най-често плода се изтласква към маточната шийка с цел раждане. В някои случаи обаче контракциите могат да настъпят и по-рано от момента на раждане и това не е индикация за преждевременно раждане.

Какви видове контракции има?

  • Ранни контракции

Може да изпитате този вид контракции през първите три месеца на бременността, когато тялото ви все още се нагажда към промените, които настъпват в него. Например, разтягането на връзките около матката може да причини контракции. Ако свиването и отпускането на матката е съпроводено с кървене или коремни болки е нужно да се консултирате със специалист.

Този вид контракции обикновено настъпват след 34 гестационна седмица и са на неправилни интервали, за разлика от контракциите при раждане. Ако контракциите са на всеки 10 минути, тогава вие може да раждате преждевременно. Контракциите на Бракстън-Хикс спират след промяна на позицията на тялото. Те не причиняват разширяване на маточната шийка. Те подготвят организма на майката за предстоящото раждане.

  • Контракции при раждане

Тези контракции лесно се разпознават от жените, защото са съпроводени с болка и започват около 8-12 часа преди самото раждане. Интервалът между контракциите в началото е около 40 минути, като с времето той се скъсява. Когато съкращенията на матката са на всеки 3-4 минути обикновено започва активната фаза на раждането.

Как да различите контракциите на Бракстън-Хикс от тези при преждевременно раждане?

Този въпрос тревожи много от бременните. Има определени разлики между тези два вида контракции, които е добре да познавате, за да оцените какво е вашето състояние и дали се нуждаете от медицинска помощ:

  • продължителност на контракциите повече от час, съпроводено с болка е признак на преждевременно раждане
  • отделяне на кръвенист секрет от вагината
  • болка в областта на кръста.