Начало Бременност и раждане Видове контракции по време на бременността

Видове контракции по време на бременността

Тъй като контракциите обикновено са признак на започващо раждане тяхната поява преди това може да бъде стряскащо и стресиращо за бъдещите майки. Има различни видове контракции, които жените изпитват по време на бременността. Важно е първо да знаете какво представлява контракцията. Тя настъпва при свиването и отпускането на матката, при което най-често плода се изтласква към маточната шийка с цел раждане. В някои случаи обаче контракциите могат да настъпят и по-рано от момента на раждане и това не е индикация за преждевременно раждане.

Какви видове контракции има?

  • Ранни контракции

Може да изпитате този вид контракции през първите три месеца на бременността, когато тялото ви все още се нагажда към промените, които настъпват в него. Например, разтягането на връзките около матката може да причини контракции. Ако свиването и отпускането на матката е съпроводено с кървене или коремни болки е нужно да се консултирате със специалист.

Този вид контракции обикновено настъпват след 34 гестационна седмица и са на неправилни интервали, за разлика от контракциите при раждане. Ако контракциите са на всеки 10 минути, тогава вие може да раждате преждевременно. Контракциите на Бракстън-Хикс спират след промяна на позицията на тялото. Те не причиняват разширяване на маточната шийка. Те подготвят организма на майката за предстоящото раждане.

  • Контракции при раждане

Тези контракции лесно се разпознават от жените, защото са съпроводени с болка и започват около 8-12 часа преди самото раждане. Интервалът между контракциите в началото е около 40 минути, като с времето той се скъсява. Когато съкращенията на матката са на всеки 3-4 минути обикновено започва активната фаза на раждането.

Как да различите контракциите на Бракстън-Хикс от тези при преждевременно раждане?

Този въпрос тревожи много от бременните. Има определени разлики между тези два вида контракции, които е добре да познавате, за да оцените какво е вашето състояние и дали се нуждаете от медицинска помощ:

  • продължителност на контракциите повече от час, съпроводено с болка е признак на преждевременно раждане
  • отделяне на кръвенист секрет от вагината
  • болка в областта на кръста.