Начало / Бременност и раждане / Какво да очаквате през първия триместър на бременността?

Какво да очаквате през първия триместър на бременността?

юли 29, 2016

бременност

Първите три месеца от бременността на жената обикновено са напрегнати и свързани с много промени в нейния организъм. Много от жените се чувстват така сякаш са изгубили контрол над тялото си.

Бременността при всяка една жена протича различно – едни жени сият и нямат почти никакви оплаквания, докато други не се чувстват способни да извършват ежедневните си задължения и имат нужда да лежат през по-голямата част от времето. Ето и някои от промените, които може да изпитате през първите три месеца от бременността си:

Гадене и повръщане

Около 3 седмици след зачеване жените могат да започнат да се оплакват от гадене и повръщане, които могат да настъпят през всеки един момент от деня. По време на бременността обонянието на жената е силно обострено и различни миризми могат да доведат до гадене. В резултат на изостреното обоняние бременната жена може да забележи, че след зачеването някои храни, които преди са й били любими в момента са й неприятни и й се гади от тях.

За да се справите с гаденето се хранете на малки порции и по-често. Избирайте храни, които са с ниско съдържание на мазнини и са лесни за храносмилане. Избягвайте храни и миризми, които влошават гаденето ви. Освен това пийте повече течности.

Болезнени и подути гърди

Болезнените гърди са един от първите симптоми на бременност. Те се дължат на хормоналните промени, които настъпват във вашето тяло. Тези промени в хормоните имат за цел да подготвят тялото ви за периода на кърмене. Избирайте сутиени, които да не ви стягат допълнително и са ви удобни.

Често уриниране

След като забременеете може да забележите, че ходите до тоалетната по-често от преди. Напрежението от увеличаващата се матка води до притискане на пикочния мехур и това е причината за честото уриниране. За да се предпазите от пикочни инфекции ходете до тоалетната всеки път, когато изпитате нужда за това. Ако ходите много често до тоалетната през нощта намалете приема на течности вечер.

Умора

През първите три месеца от бременността жените много често се оплакват от лесна умора. Нивата на хормона прогестерон се повишават и това е причина за поява на сънливост у бременните жени. Няма как да се преборите с тези промени и просто си почивайте винаги, когато можете.

Стомашни киселини и запек

При бременността се забавя изпразването на стомаха. Това дава повече време на хранителните вещества да се абсорбират в кръвообращението, за да достигнат до вашето бебе. За съжаление това може да доведе и до запек. Хормоните на бременността причиняват отпускане на клапата между стомаха и хранопровода и в резултат на това жените често се оплакват от стомашни киселини.

За да се предпазите от киселини яжте на малки порции, по-често и избягвайте да хапвате пържени храни, цитрусови сокове и пикантни храни. За да облекчите запека от друга страна хапвайте храни, богати на фибри и пийте много течности.

Прочетете за:
Какво да очаквате през втория триместър на бременността?
Какво да очаквате през третия триместър на бременността?