Начало / Бременност и раждане / 5 седмица на бременността – какви промени настъпват?

5 седмица на бременността – какви промени настъпват?

фев. 21, 2013

През тази седмица най-често жените разбират, че вече са бременни, защото менструацията не настъпва и това е една от причините да си направят тест за бременност.

Какви промени настъпват в организма на бъдещата майка?

По време на този период вие вече може да започнете да изпитвате някой от симптомите на ранна бременност – чувство на гадене или познато още като сутрешно гадене, напрегнати гърди, умора, повишена сънливост, учестено уриниране.

Нивата на хормоните естроген и прогестерон се увеличават с напредването на бременността. Тези хормони и тяхната промяна могат да доведат до известно генитално кървене. Няма място за паника ако при вас се появи такова кървене, но все пак е наложително за всеки случай да се направи консултация с лекар.

Симптомите на ранна бременност могат да се различават при различните жени. Така например някои се оплакват от сериозно сутрешно гадене, докато други не. Тази 5 седмица на бременността може да е особено емоционална за жените, защо то тогава най-често те разбират, че са бременни и изпитват всички възможни емоции свързани с този факт.

Ако все още не сте посетили вашият гинеколог сега е времето да го направите, за да може той да започне да следи вашата бременност и ако е нужно да изпълни някои допълнителни тестове.

От този момент трябва да започнете да приемате и някои хранителни добавки за една здравословна бременност – фолиева киселина, добавки, съдържащи желязо и калций, които по време на този период са особено нужни на вашия организъм и за развитието на вашето бъдещо бебе.

Какви са промените в организма на бебето през 5 гестационна седмица?
През тази седмица бебето ви е с големината на портокалова семка. Първо се оформя неговата сърдечно-съдова система и кръвоснабдяването. Също така започва да се оформя неговата нервна система от примитивната неврална тръба. Именно за развитието на мозъка на бебето и неговата нервна система е важно жените да приемат предписаните им хранителни добавки с фолиева киселина и витамини. Започва формирането на бебешката глава и очи. В края на тази седмица започва формирането на първичната плацента и пъпна връв, които да доставят нужните хранителни вещества и кислород за развитието на бебето. Окончателно плацентата се оформя в края на 12 гестационна седмица.

Ако страдате от някакви заболявания е важно да се консултирате с вашия лекар дали да приемате предписаните ви лекарства тъй като няма все още формирана плацента и някои от съставките в лекарствата, които приемате могат да увредят вашето бебе. При нужда те могат да се сменят с такива, за които е доказано, че не водят до увреждания. Важно е още да спрете приема на алкохол и цигарите. Тези вредни навици могат да доведат до раждане на бебе с тегло под нормата или дори до преждевременен аборт. Трябва също да се консултирате с вашия гинеколог дали работата, която практикувате в момента не е вредна за вашето бебе. Така например жените, които са изложени на действието на биологични вещества, рентгенови лъчи или радиация е добре да спрат работа, докато са бременни.

Следваща седмица – 6 седмица на бременността
Предишна седмица – 3 и 4 седмица на бременността