Начало / Бременност и раждане / 6 седмица на бременността – какви промени настъпват?

6 седмица на бременността – какви промени настъпват?

фев. 26, 2013

По време на тази седмица вие вече знаете, че сте бременна и може да забележите по-лесно промените, които настъпват във вашия организъм, които вече са по-ясни и се проявяват в различна степен при всяка жена.

Какви промени настъпват в организма на майката?

През този период повечето жени изпитват някои от характерните симптоми на ранната бременност, докато други нямат никакви оплаквания. Външният вид на жената остава непроменен и хората все още не могат да разберат, че тя е бременна. Поради нарастването на нивата на един от важните хормони на бременността – човешкия хорионгонадотропин нараства кръвоснабдяването на тазовите органи и това води до по-усилена функция на бъбреците. Затова в този период жените могат да се оплават от по-често уриниране. Някои жени се оплакват, че се чувстват подути, а други съобщават, че имат желания за различни храни, които преди не са консумирали толкова често.

Поради това, че организмът на жената все още се адаптира към наличието на бременността жените могат да се чувстват по-изморени от обикновено и е важно да си почиват, когато почувстват нужда от това. Също така гърдите стават по-чувствителни и напрегнати, наблюдава се и промяна в оцветяването на ареолите, като те стават по-тъмно оцветени.

Има и някои по-неприятни симптоми, които в тази седмица започват да се появяват. Един от тях са киселините. Те са често срещани през бременността, тъй като мускулът в началото на стомаха, който по принцип пречи на връщането на стомашен сок по време на бременността се отпуска и това води до по-чести киселини.

Повечето жени съобщават, че са забелязали, че обонянието им е по-засилено от преди и някои миризми започват да ги дразнят и да предизвикват гадене при тях. Всичко това се дължи на променения хормонален баланс в организма на бременната.

Какви промени настъпват в организма на фетуса?

По време на 6-та гестационна седмица вашето бебе е с големината на малко грахче. Но въпреки това стават някои важни промени в неговия организъм. Главата му е сравнително доста по-голяма в сравнение с останалите части. Започват да се оформят очите, ноздрите. Те се виждат като тъмни петна при ехографско изследване. Ушите също започват своето развитие през тази седмица. Ръцете и краката на вашето бебе в началото изглеждат като малки лопатки, но с всеки изминал ден се оформят и пръстите. Сърдечният ритъм на бебето през тази седмица е около 100-160 удара в минута. Започва и развитието на белите дробове и червата и храносмилателната система като цяло.

Някои съвети за бъдещите майки.

Важно е да се грижите правилно за себе си, да не се преуморявате. Важно е редовно да посещавате вашия гинеколог и да изпълнявате неговите съвети и препоръки. Внимавайте с лекарствата, които се продават без рецепта, като някои обезболяващи. Важно е да приемате само лекарства, които са позволени по време на бременност. За да намалите сутрешното гадене, хапвайте по малко и начесто и винаги носете с вас нещо бързо за хапване в случай, че огладнеете – банан например. Добре е и да останете активни по време на бременността. Това, че очаквате бебе не значи, че трябва напълно да спрете тренировките. Може да практикувате плуване, тичане или йога за бременни, но е важно все пак преди това да се консултирате с вашия гинеколог, дали при вас е препоръчителен спорта.

Следваща седмица – 7 седмица на бременността
Предишна седмица – 5 седмица на бременността