Начало / Бременност и раждане / Трета и четвърта седмица на бременността – какви промени настъпват?

Трета и четвърта седмица на бременността – какви промени настъпват?

фев. 12, 2013

Бременността се смята за започнала още през първата гестационна седмица, която всъщност е първия ден на последния менструален цикъл. В края на втората и началото на третата гестационна седмица (около 14-тия ден) настъпва овулацията и от единия от яйчниците се отделя зряла яйцеклетка годна за оплождане. През периода на овулация се случва всъщност реалното забременяване на жената и зараждането на нов живот. Настъпва среща между най-годният за оплождане сперматозоид и отделената яйцеклетка и се образува мехурче, известно още като бластоцист, което съдържа генетичната информация на майката и бащата.

Оплождането на яйцеклетката се осъществява във фалопиевите тръби и оттам оплодената яйцеклетка започва своето придвижване към матката, където ще се загнезди в стената й. По време на придвижването яйцеклетката се дели няколко пъти и по този начин се  оформя бластоцистът.

По време на третата гестационна седмица бъдещата майка все още не знае, че е бременна и няма някакви характерни оплаквания и симптоми. Но тялото й започва да се подготвя за развитието на бъдещия организъм. Започва засилена продукция на естроген и прогестерон, които предпазват бременността и на тях ще се дължат някои от по-късните симптоми на бременността като сутрешното гадене например. Прогестеронът се отделя от жълтото тяло, което се образува по време на овулацията и неговата дейност води до задебеляване стената на матката, който механизъм е нужен за по-доброто закрепване на бластоциста в стената.

По време на овулацията, която настъпва между края на втора и началото на трета гестационна седмица могат да се наблюдават и някои характерни признаци, които могат да подскажат на жената, че тя овулира. Така тя може да забележи, че обонянието  й е малко по-силно от обикновено. Освен това ако тя следи редовно температурата си може да забележи покачване с около 0,6 градуса по време на овулация. При отделянето на зряла яйцеклетка се променя и консистенцията на влагалищния секрет, който става по-плътен и гъст с цел да задържи сперматозоидите.

В началото на четвъртата гестационна седмица оплодената яйцеклетка, която вече се е превърнала в бластоцист приключва своето  шест дневно придвижване от фалопиевата тръба до стената на матката и се имплантира в нея. По време на имплантирането при 30% от жените може да настъпи леко кървене, което е по-рано от очаквания менструален цикъл и не застрашава бъдещата бременност.

След имплантирането на бластоциста бременността вече е факт и тя може да бъде установена, ако жената посети гинеколог и се направи кръвен тест, който да установи покачените над нормата нива на човешкия бета-хорионгонадотропин. Освен с кръвен тест настъпилата бременност може да се установи и с разпространените в аптеките тестове за бременност, които също отчитат нивата на хорионгонадотропина. Този хормон и увеличаването на неговите нива служат като сигнал към жълтото тяло да продължава продукцията на прогестерон, който подпомага развитието на бременността до образуването на плацентата. През тази седмица започва да се образуват зачатъци на плацента -хориални въси, от които към дванадесетата седмица ще се образува окончателно плацентата.

Следваща седмица – 5 седмица на бременността
Предишна седмица – 1 и 2 седмица на бременността