Начало / Хранене и диета / Забранени храни при висок креатинин

Забранени храни при висок креатинин

фев. 29, 2024

забранени храни при висок креатинин

Повишените нива на креатинин в кръвта могат да показват нарушена бъбречна функция или друг здравословен проблем. Креатининът е отпадъчен продукт, произвеждан от мускулите и екскретиран от бъбреците. Когато бъбреците не функционират правилно, нивата на креатинин могат да се повишат, което крие риск за здравето.

Хората с повишени нива на креатинин в кръвта трябва да избягват приема на храни, които влошават функцията на бъбреците.   

Кои храни да избягвате при висок креатинин?

Въпреки че няма специфични забранени храни при висок креатинин, има някои диетични стратегии, които могат да помогнат за управлението на нивата на креатинин и за поддържането на бъбречната функция. Ето кои са те:

Ограничете приема на протеини

Храните с високо съдържание на протеини могат да повишат нивата на креатинин, тъй като креатининът е страничен продукт от разграждането на белтъците. Прекомерната консумация на протеини може да натовари бъбреците и да допринесе за повишени нива на креатинин.

Хората с висок креатинин трябва да намалят приема на червено месо, включително свинско, говеждо и агнешко. Препоръчително е те да изберат постни източници на протеини като риба, птиче месо и протеини на растителна основа като боб и бобови растения.

Контролирайте приема на натрий

Високият прием на сол е свързан с повишено кръвно налягане, което може допълнително да увреди бъбреците. Преработените храни, особено преработените меса са с високо съдържание на натрий и трябва да се избягват. Преминаването към диета с ниско съдържание на натрий може да допринесе значително за поддържане на здравето на бъбреците.

Ограничете фосфора и калия

Хората с бъбречни проблеми може да се наложи да ограничат приема на калий и фосфор, тъй като високите им нива могат да влошат бъбречната функция. Храни с високо съдържание на калий са кайсии, банани, домати, картофи, докато богати на фосфор храни са: млечни продукти, ядки и пълнозърнести храни.

Намалете рафинираните въглехидрати

Храни с високо съдържание на рафинирани захари, като бонбони, сладкиши и подсладени напитки, могат да допринесат за наддаване на тегло и инсулинова резистентност. Това може да повлияе отрицателно на бъбречната функция. Освен това прекомерният прием на захар е свързан с възпаление и оксидативен стрес, което допълнително натоварва бъбреците. Ограничаването на консумацията на рафинирани захари и изборът на естествени подсладители като мед или плодове е полезно за здравето на бъбреците.

Контролирайте приема на оксалати

Храни с високо съдържание на оксалати, като спанак, цвекло, шоколад и ядки, може да се наложи да бъдат ограничени при хора, предразположени към камъни в бъбреците. Бъбречните конкременти може косвено да повлияят на бъбречната функция.

Ето още някои диетични стратегии за поддържане на оптимални нива на креатинин:

  • останете хидратирани

Адекватната хидратация е от съществено значение за поддържането на нормални нива на креатинин в кръвта. Пиенето на повече вода помага за изхвърлянето на токсините, включително и на излишния креатинин. За хората с намалена бъбречна функция обаче е необходим персонализиран подход към приема на течности.

  • избягвайте добавките, съдържащи креатин

Много спортисти и бодибилдъри приемат добавки с креатин, за да натрупат мускули и да подобрят спортните си постижения. Креатинът се произвежда главно в черния дроб. В мускулните клетки се превръща в креатинфосфат, който се разгражда до креатинин. Ето защо хора с повишени нива на креатинин трябва да избягват тези добавки.

  • изберете храни с високо съдържание на фибри

Богатата на фибри диета се свързва с подобрена бъбречна функция. Включете пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и бобови растения в ежедневните си хранения. Тези храни не само осигуряват основни хранителни вещества, но и поддържат здравето на чревния тракт. Важно е да се отбележи, че някои храни с високо съдържание на фибри може да имат по-високи нива на калий или фосфор. Затова създайте добре балансиран и персонализиран диетичен план въз основа на общите ви кръвни нива.

Спазването на щадяща бъбреците диета е от съществено значение за успешното управление на високите нива на креатинин.

Прочетете за:
Висок креатинин – стойности, причини
Креатинин