Начало / Мъжко здраве / Гонококов уретрит при мъже – заразяване, симптоми

Гонококов уретрит при мъже – заразяване, симптоми

сеп. 26, 2022

гонококов уретрит при мъже

Гонококов уретрит при мъже се нарича възпалението на лигавицата на мъжката уретра, причинено от бактериите Neisseria gonorrhoeae. Проявява се с гнойно течение от уретрата и възможност за засягане на аноректалната област, фаринкса и очите.

Гонококовата инфекция (гонококция, гонорея) е полово предавана болест, присъща единствено на човека. Гонококовият уретрит е една от главните клинични прояви на гонококовата инфекция. Около 35 % от уретритите при мъжете се причиняват от гонококи.

Често гонококовата инфекция протича като смесена инфекция с други микроорганизми – хламидии, микоплазми, трихомони, вируси.

Кой е причинителят на гонококов уретрит?

Гонококовият уретрит се причинява от гонококи (Neisseria gonorrhoeae). Представляват Грам-отрицателни бактерии с бобовидна форма. Разполагат се по двойки (диплококи), като са обърнати с вдлъбнатата си част една към друга. Гонококите обикновено се намират интрацелуларно в левкоцитите и в епителните клетки.

Как става заразяването и какви промени настъпват?

Заразяването се извършва обикновено при полов контакт. Източник на зараза са болните от гонорея, както и хора с безсимптомна форма на гонококова инфекция.

Най-често гонококите проникват отвън в лигавицата на уретрата, по-рядко в лигавиците на ректума и фаринкса. Възможно е инфектирането на уретрата да стане и по лимфен път от съседни органи, а още по-рядко по кръвен път.  

Гонококите се размножават в лигавицата на уретрата и предизвикват възпаление на тъканите. Настъпва разширяване на капилярите, миграция на левкоцити и образуване на възпалителен инфилтрат от лимфоцити, плазмоцити, гранулоцити. Жлезите на уретрата също се обхващат от възпалението. В тях гонококите могат да останат дълго време.

От уретрата гонококите могат да проникнат в семенните мехурчета, семепровода, простатата, епидидимите, тестисите.  

Много рядко гонококовата инфекция може да се разпространи в отдалечени места от първичното огнище, например в ставите, коремната област, капсулата на черния дроб, сърдечната област.

Какви са най-характерните симптоми на гонококов уретрит при мъже?

Инкубационният период варира от 1 до 14 дни. В 80 % от случаите е от 2 до 5 дни.

Гонококовият уретрит протича в две клинични форми – остра и хронична.

Остър гонококов уретрит при мъже

След изтичане на инкубационния период се появяват следните симптоми:

  • парене и сърбеж в предната уретра
  • отделяне на секрет от уретрата – в началото има оскъден слузест ексудат, който бързо става обилен, гъст и жълтозеленикав на цвят
  • външният отвор на уретрата е зачервен и леко подут
  • болка при уриниране
  • болезнени ерекции нощем.

Гонококите се разпространяват към задната част на уретрата и ако не се проведе лечение, след 2-3 седмици възпалението обхваща и задната уретра. В резултат болките се засилват, зачестяват позивите за уриниране, урината става мътна, може да се влоши общото състояние с повишаване на температурата.

Хроничен гонококов уретрит при мъже

За хроничен гонококов уретрит се говори, когато заболяването продължава повече от 2 месеца или началото е неизвестно, но има слабо изразени симптоми. Обикновено се развива след самолечение, неправилно или недостатъчно лечение.

При хроничният гонококов уретрит паренето и болките намаляват, има оскъдна секреция от уретрата и то само сутрин след изтискване на уретрата. Понякога болните може да се оплакват от слепване на отвора на уретрата.

Тъй като пациентите с хроничен гонококов уретрит имат незначителни оплаквания, те продължават своите полови контакти и разпространяват инфекцията.

1 до 10 % от случаите на гонококов уретрит при мъжете протичат безсимптомно. Именно мъжете с асимптоматичен гонококов уретрит са основни разпространители на гонококовата инфекция.

Прочетете за:
Генитални усложнения на гонококов уретрит при мъже
Уретрити