Начало / Секс и здраве / Генитални усложнения на гонококов уретрит при мъже

Генитални усложнения на гонококов уретрит при мъже

сеп. 29, 2022

усложнения на гонококов уретрит

Днес много по-рядко се срещат усложнения на гонококов уретрит, отколкото в ерата преди антибиотиците. При нелекуван или неправилно лекуван гонококов уретрит, инфекцията може да се разпространи и да обхване редица полови органи на мъжа.

Ето някои генитални усложнения на гонококов уретрит при мъже:

Баланопостит

Баланопостит се развива, когато възпалителния процес обхване главичката на половия член и кожата на препуциума. При по-силен оток може да се получи фимоза или парафимоза.

Парауретрит

Парауретрит възниква при засягане на парауретралните жлези и техните канали. Те са трудно достъпни за антибиотици, поради което гонококите може да се запазят дълго време в тях и да бъдат източник на рецидиви.

Литреит

Попадането на гонококи в жлезите на Littre води до тяхното възпаление. Тези жлези се намират в лигавицата на предната уретра. В тях гонококите се капсулират и дават рецидиви на инфекцията.

Кавернит

Кавернитът представлява възпаление на кавернозните тела на половия член. В резултат се образува плътен кордон около уретрата. Появява се болка, трудно уриниране, болезнена полуерекция.

Периуретрален абсцес

Периуретралният абсцес се представя като болезнен възел върху тялото на пениса. Може да се отвори в уретрата или да фистулизира върху кожата.

Кауперит

Кауперит възниква при възпаление на булбоуретралните жлези (жлези на Каупър). Представлява болезнена подутина от едната или от двете страни на средната линия на перинеума. Булбоуретралните жлези могат да са резервоар за латентно протичаща инфекция и периодично изостряне или рецидив на уретрита.

Простатит

При остър гонококов простатит болните се оплакват от: висока температура, отпадналост, болки в перинеалната област, усещане за чуждо тяло в ректума, непрестанни позиви за уриниране. Простатата е силно увеличена.

При хроничен гонококов простатит симптоматиката е слабо изразена. При палпация простатата е неравномерно уплътнена. Хроничният гонококов простатит води до нарушаване на функцията на сперматозоидите.

Везикулит

При инфектиране на семенните мехурчета с гонококи се развива везикулит. Симптомите са подобни на тези при остър и хроничен простатит.

Коликулит

При хронични задни уретрити може да настъпи коликулит – възпаление на коликулус семиналис. Проявява се с болезнена еякулация.

Епидидимит

Гонококов епидидимит се развива при гонококово инфектиране на епидидима. Протича остро, с повишаване на температурата и болка в епидидима, който е увеличен и уплътнен. Кожата на скротума е зачервена, оточна и лъскава, но не е срастнала с епидидима.

Ако не се лекува епидидимитът може да доведе до инфектиране на тестиса, абсцес, безплодие, но тези усложнения са редки.

Стриктура на уретрата

Стриктура на уретрата може да възникне доста по-късно след прекаран гонококов уретрит. Характерни симптоми са затруднено уриниране, отслабена и раздвоена струя.

Освен генитални усложнения при гонококовият уретрит са възможни още:

  • екстрагенитални усложнения – гонококов проктит, гонококов фарингит и тонзилит, гонококов конюнктивит
  • дисеминирана гонококова инфекция – артрит, ендокардит, сепсис, перихепатит, кожни прояви и др.


Прочетете за:
Гонококов уретрит при мъже – заразяване, симптоми
Уретрити