Меню

Офталмоскопия

Определение: Офталмоскопията представлява медицинско изследване, при което се изследват очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се със специален апарат, наречен офталмоскоп, след предварително резширяване на зеницата.

Показания: С помощта на офталмоскопията могат да се диагностицират:

 • Очни заболявания, свързани с увреждане на ретината като глаукома, катаракта, макулна дегенерация.
 • Системни заболявания, водещи до засягане на ретината и увреждане на зрението като захарен диабет, артериална хипертония и др.
 • Оценка на състоянието на организма и диагностика при травми в областта на главата, мозъчни тумори, изясняване причините за хронично главоболие и др.

Техника на провеждане на офталмоскопия:

1. Зениците се разширяват чрез капки за очи с мидриатичен (разширяващ зениците) ефект, което улеснява огледа на очното дъно. Действието им настъпва до 20 минути след аплициране и продължава няколко часа.

2. Офталмоскопията бива два вида:

 • Директна офталмоскопия – извършва се в затъмнена стая, пациентът е в седнало положение, погледът му е фиксиран напред. Лекарят приближава офталмоскопа, който има източник на светлина и система от лещи, до изследваното око, като насочва светлината така, че да попадне върху ретината и да позволи цялостния ѝ оглед. Двете очи се изследват поотделно и последователно. Пациентът се стреми да мига колкото е възможно по-малко през време на изследването, което е с продължителност от няколко минути.
 • Индиректна офталмоскопия – дава възможност за по-пълен оглед на ретината. Извършва се в затъмнена стая, като пациентът е в седнало положение, с фиксирана върху специална подложка на апарата брадичка. Към окото се насочва сноп светлина, прави се обстоен и внимателен оглед на очното дъно с помощта на увеличителни лещи. Изследването отнема няколко минути.

3. След извъшване на офталмоскопия за известен период от време, до отшумяване ефекта от дилатиращите зеницата капки, пациентът трудно фокусира и вижда замъглено, особено близките предмети.

Рискове и усложнения при офталмоскопия:

 • Кихане, сърбеж в носа, сухота в устата, които бързо отшумяват.
 • Алергична реакция към дилатиращите зеницата капки за очи – изключително рядко.
 • При закритоъгълна глаукома има опасност от внезапно повишаване на вътреочното налягане.
 • При поява на симптоми като болка в очната ябълка, зрителни смущения след изследването се провежда консултация със специалист офталмолог.
 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!