Начало / Процедури / Офталмоскопия

Офталмоскопия

апр. 24, 2014

Офталмоскопия представлява медицинско изследване, при което се изследват очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се със специален апарат, наречен офталмоскоп, след предварително резширяване на зеницата.

Показания за офталмоскопия:

С помощта на офталмоскопията могат да се диагностицират:

  • Очни заболявания, свързани с увреждане на ретината като глаукома, катаракта, макулна дегенерация.
  • Системни заболявания, водещи до засягане на ретината и увреждане на зрението като захарен диабет, артериална хипертония и др.
  • Оценка на състоянието на организма и диагностика при травми в областта на главата, мозъчни тумори, изясняване причините за хронично главоболие и др.

Техника на провеждане на офталмоскопия:

1. Зениците се разширяват чрез капки за очи с мидриатичен (разширяващ зениците) ефект, което улеснява огледа на очното дъно. Действието им настъпва до 20 минути след аплициране и продължава няколко часа.

2. Офталмоскопията бива два вида:

  • Директна офталмоскопия – извършва се в затъмнена стая, пациентът е в седнало положение, погледът му е фиксиран напред. Лекарят приближава офталмоскопа, който има източник на светлина и система от лещи, до изследваното око, като насочва светлината така, че да попадне върху ретината и да позволи цялостния ѝ оглед. Двете очи се изследват поотделно и последователно. Пациентът се стреми да мига колкото е възможно по-малко през време на изследването, което е с продължителност от няколко минути.
  • Индиректна офталмоскопия – дава възможност за по-пълен оглед на ретината. Извършва се в затъмнена стая, като пациентът е в седнало положение, с фиксирана върху специална подложка на апарата брадичка. Към окото се насочва сноп светлина, прави се обстоен и внимателен оглед на очното дъно с помощта на увеличителни лещи. Изследването отнема няколко минути.

3. След извъшване на офталмоскопия за известен период от време, до отшумяване ефекта от дилатиращите зеницата капки, пациентът трудно фокусира и вижда замъглено, особено близките предмети.

Рискове и усложнения при офталмоскопия:

  • Кихане, сърбеж в носа, сухота в устата, които бързо отшумяват.
  • Алергична реакция към дилатиращите зеницата капки за очи – изключително рядко.
  • При закритоъгълна глаукома има опасност от внезапно повишаване на вътреочното налягане.
  • При поява на симптоми като болка в очната ябълка, зрителни смущения след изследването се провежда консултация със специалист офталмолог.

Автор: д-р Д. Илев