Начало / Психично здраве / Рискови фактори за деменция

Рискови фактори за деменция

фев. 21, 2019

рискови фактори за деменция

Известни са множество фактори, които предразполагат развитието на деменция. Такива са например възраст, наследственост, редица заболявания. Рискът от развитие на деменция при даден човек се определя от комбинацията от всички налични рикови фактори.

Някои от рисковите фактори за деменция могат да бъдат избегнати, докато други не могат да бъдат контролирани. Много от рисковите фактори за деменция, които могат да бъдат избегнати се появяват във възрастта между 40 и 60 г. В тази възраст започват и промените в мозъка, които причиняват деменция. Ето защо е особено важно хората на средна възраст, които не водят здравословен начин на живот да променят това.

Кои са рисковите фактори за деменция?

Възраст

Възрастта е най-важния рисков фактор за деменция. Въпреки че деменция може да се развие и в по-ранна възраст, то след 65-годишна възраст шансовете значително се повишават. Роля за това вероятно има факта, че при възрастните хора по-често се наблюдава повишено кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, отслабена имунна система, промени в нервните клетки, понижени нива на половите хормони и др.

Пол

Жените по-често страдат от болестта на Алцхаймер, в сравнение с мъжете. Причината за това е неизвестна. Предполага се, че роля може да имат понижените нива на естрогена след менопауза.

Мъжете обаче имат малко по-висок риск от съдова деменция – втората по честота деменция след болестта на Алцхаймер. Това е така, защото мъжете са по-склонни към инсулт и други сърдечно-съдови заболявания, които могат да бъдат причина за съдова или смесена деменция.

Наследственост

Известни са патологични гени, чието носителство повишава риска от развитие на деменция. Например унаследяването на гена аполипопротеин Е увеличава риска от поява на болестта на Алцхаймер.

Макар и рядко се среща фамилна форма на болестта на Алцхаймер, която има по-ранно начало. Ако човек е носител на дефектния ген, то при децата му има 50 % риск и те да страдат от заболяването.

Сърдечно-съдови заболявания

Има много доказателства, че увреждането на сърцето, артериите и кръвната циркулация значително повишават вероятността от развитие на деменция. Например фактори като: високо кръвно налягане, атеросклероза, ритъмно-проводни нарушения, вродени аномалии на съдовете, васкулит, диабетна ангиопатия повишават шанса от поява на съдова деменция.

Други заболявания и състояния, които увеличават риска от деменция са например:

 • депресия
 • черепномозъчни травми
 • болест на Паркинсон
 • множествена склероза
 • сънна апнея
 • затлъстяване
 • социална изолация.

Рискови фактори, свързани с начина на живот

 • обездвижване – липсата на физическа активност повлиява значително риска от развитие на деменция, както и на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2.
 • тютюнопешене – оказва вредно въздействие върху сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, включително и върху мозъчните съдове
 • хроничен алкохолизъм – хроничната злоупотреба с алкохол може да доведе до деменция
 • нездравословно хранене – нездравословната диета крие риск от множество заболявания, включително и деменция. Например повишената консумация на наситени мазнини води до повишаване на холестерола, до поява на атеросклероза, затлъстяване, а повишеният прием на сол води до високо кръвно налягане.

Прочетете за:
Видове деменция