Начало / Женско здраве / Лактация без бременност – каква може да бъде причината?

Лактация без бременност – каква може да бъде причината?

мар. 20, 2019

лактация без бременност

Лактацията или отделянето на млекоподобен секрет от гърдите е нормално да се случва след раждането. Този процес най-често бива стимулиран от поставянето на бебето на гърдата и се дължи основно на хормона пролактин, който се отделя в тялото на жената по време на бременността и след това.

В редки случаи може да се наблюдава лактация без жената да е бременна и най-честата причина за това е хормонален дисбаланс. Състоянието е известно като галакторея.

Ето някои от причините, които могат да се крият зад галактореята:

Прием на медикаменти

Една от най-честите причини за лактация без подлежаща бременност е прием на медикаменти, които стимулират млечните жлези. Някои противозачатъчни имат подобен ефект, особено ако жената е прекалила с предписаната доза. Други  медикаменти, които могат да имат подобен ефект са някои антидепресанти, транквилизатори и лекарства за лечение на високо кръвно налягане.

Хипотиреоидизъм

Това е състояние, при което щитовидната жлеза не образува достатъчно щитовидни хормони и това може да доведе до повишено образуване на хормона пролактин. Като резултат от това жената е вероятно да започне да се оплаква от отделяне на секрет от гърдите.

Тумор на хипофизата

Хипофизата е жлезата, която координира отделянето на голям брой от хормоните, които се произвеждат в нашето тяло и нейното увреждане може да обърка напълно хормоналния баланс. При голям процент от туморите, засягащи хипофизата се наблюдава повишаване на количествата на хормона пролактин и съответно секреция от гърдите.

Нервна увреда

Ако сте претърпели травма със засягане на тъкани и нерви в близост до гърдите има макар и малка вероятност това като страничен ефект да доведе до лактация.

Хронично бъбречно заболяване

При около 30% от пациентите с хронични бъбречни заболявания се забелязват повишени нива на хормона пролактин. Причината за това е,че бъбреците не успяват да филтрират адекватно пролактина и той се натрупва в тялото.

Прием на билки

Някои билки се използват от жените, за да стимулират лактация, но понякога те могат да доведат до този ефект дори и жената да не е бременна или да кърми в момента. Такива са сминдух, кимион, анасон.

Аборт

Абортът дали по желание или спонтанен е много труден за преодоляване момент за всяка жена. Той може да стане още по-неприятен ако се появи лактация в резултат на хормоналните промени, които са настъпили в организма на жената.

Прочетете за:
Галакторея