Начало / Актуални теми / Тумори на хипофизата

Тумори на хипофизата

юни 14, 2013

Хипофизата е жлеза с големината на орех, разположена в черепната кухина сред останалите мозъчни структури. Нейната функция е да контролира дейността на останалите жлези в човешкото тяло и се състои от две части – аденохипофиза и неврохипофиза. Хипофизата контролира отделянето и секретирането на следните хормони:
– щитовидни хормони;
– полови хормони – естроген, тестостерон;
– адреналин;
– растежни хормони;
– хормони, контролиращи водния баланс в организма;

Туморите, които се развиват в хипофизата са с много малки размери и растат много бавно. Добрата новина е, че по-голямата част от тези тумори са доброкачествени. Симптомите, свързани с хормоните на хипофизата най-често се изразяват в :
– отделяне на прекалено голямо количество на някои от хормоните на хипофизната жлеза;
– подтискане на нормалната функция на клетките, които изграждат хипофизата;
– притискане на близколежащи структури, най-често оптични нерви, което води до проблеми със зрението.

Кои са по-честите тумори на хипофизната жлеза?

Тумор, секретиращ пролактин.
Хормонът пролактин при жените е свързан с продукцията на кърма и стимулирането на млечните жлези за нейното отделяне. Когато се развие тумор в областта на хипофизата, свързана с продукцията на пролактин неговото количество расте и млечните жлези нарастват. Това се наблюдава както при жените, така и при мъжете. Може да има още и отделяне на млекоподобен секрет от гърдите. Този вид тумори имат способността да придобиват много големи размери и да притискат различни мозъчни структури.

Тумор, секретиращ адренокортикотропен хормон.
Този хормон, контролира дейността на надбъбречните жлези. При повишената продукция на адренокортикотропен хормон в резултат на развитието на тумор в тази област настъпва дисбаланс в регулацията на надбъбречната жлеза и расте количеството на половите хормони – основно мъжките полови хормони – тестостерон и като цяло се нарушава хормоналния баланс на организма

Тумор, секретиращ растежен хормон.
Познат е още под наименованието еозинофилен аденом. Ако този тумор се наблю дава при деца и подрастващи води до гигантизъм и децата достигат много висок  краен ръст. Ако обаче туморът се развие при възрастни хора, които са приключили своя растеж се развива състоянието акромегалия. При него се наблюдава увеличаване на рамерите на ръцете, черепа, челюстта и като цяло тялото придобива несъразмерен вид.

Тумор, който не води до повишена секреция на хормони.
Известен е още като хормонално неактивен хипофизен тумор. При този вид тумор няма повишена продукция на хормони и много често състоянието дълго време протича безсимптомно и по принцип туморът се открива инцидентно. Поради факта, че туморът се открива трудно той успява да достигне много големи размери.

Прочетете за:
Хипофизна жлеза – анатомия
Хормони на хипофизата
Пролактином – аденом на хипофизата