Брадавиците (лат. verrucae) представляват неболезнени окръглени възвишения на кожната покривка с плътна консистенция и неравна повърхност, покрита с хиперкератоза (свръхвроговяване). Размерите им варират от 1-2 мм до 15 мм в зависимост от вида и мястото на възникване. На цвят първоначално са като околната кожа, като в последствие стават сиво-розови или сиво-жълти. Възможно е сливането на брадавици, при което се образуват големи полусферични тумори на широка основа. Брадавиците са предимно доброкачествени образувания.

Какви са причините за поява на брадавици?

Причина за поява на брадавици е инфекцията с човешкият папиломен вирус (HPV) тип 2. Инфекцията е пожизнена, заразяването обикновено става при директен контакт, полов контакт или по контактно-битов път (пособия за лична хигиена, инструменти за маникюр или педикюр, използване на обща баня с вирусоносител).

Провокиращи фактори за възникване на брадавиците са хормоналното преустройство по време на пубертета, снижения имунитет, недостатъчният прием на витамини и микроелементи, стресът, стареенето на организма. Вирусът причинява разрастване на повърхностния слой на епитела и папиларния слой на дермата.

Класификация

Различават се следните видове:
• обикновени – verrucae vulgares
• плоски (младежки) – verrucae planae
• островърхи кондиломи
• старчески брадавици.

Какви са симптомите при брадавици?

Обикновени брадавици

Те представляват множествени плътни вроговени папули, най-често с диаметър 1-10 мм. Най-често възникват по екстензорната повърхност на дланите и пръстите. Неболезнени са с изключение на случаите, когато брадавиците се появят под ноктите.

Плантарните брадавици са разновидност на обикновените брадавици, възникващи по стъпалата на местата на притискане от обувките, особено при силно изпотяващи се стъпала и са предимно единични образувания. Силно вроговените плантарни брадавици причиняват болезненост при ходене. Обикновените брадавици са известни с народното название „кокоши тръни“.

Плоски брадавици

Те са ясно отграничени папули с гладка повърхност и диаметър 1-5 мм, надигнати спрямо околната кожа на 1-2 мм. Възникват предимно при деца и юноши. Появяват се по гърба на дланите, коленете, кожата на лицето. Нарушената цялост на кожата способства за появата им.

Остри кондиломи

Островърхите кондиломи възникват по гениталиите и слабинната област като малки розови възелчета, които се сливат, и ако не бъдат премахнати образуват големи папиларни разраствания с мека консистенция. Заразяването става по полов път особено при нарушена цялост на кожата на слабините. Кондиломите често са съпътствани от други венерически заболявания. Появата им при жени се асоциира с повишен риск от заболяване от рак на маточната шийка.

Старчески брадавици

Старческите брадавици (кератоми, себорейни брадавици) не са свързани с HPV-инфекция. Представляват най-честият доброкачествен кожен тумор. Разполагат се по гърдите, шията, лицето и на цвят са сиви, кафяви или черни. Размерите им са от 2 мм до няколко сантиметра.

Как се диагностицират брадавиците?

Диагнозата се поставя въз основа на типичната клинична картина. Прави се диференциална диагноза с обрив при вторичен сифилис. Възможно е изолиране и типизиране на вируса чрез вирусологични методи с цел определяне тежестта на инфекцията и онкогенния риск.

Какво е лечението?

Обикновените брадавици, които не предизвикват оплаквания у болния, не изискват лечение, тъй като регресират спонтанно. Островърхите кондиломи задължително изискват лечение с цел предпазване на половите партньори.

Отстраняването на брадавиците се извършва чрез криодеструкция с течен азот, електрокоагулация, лазеркоагулация, кюретаж. Възможна е и химическа деструкция с концентрирана трихлороцетна и дихлороцетна киселина.

Медикаментозното премахване се извършва с подофилотоксин, ретиноева киселина (витамин А), кератолитични средства (салицилова киселина), противовирусни средства (интерферонови мази). След отстраняването се прилагат имуностимулиращи медикаменти.

Автор: д-р Т. Господинов