Острите (островърхите) кондиломи (лат. condylomata acuminata), известни още и като аногенитални брадавици, представляват вирусно заболяване Характеризира се с появата на единични или множествени доброкачествени папиларни туморни разраствания по кожата и лигавиците на пикочополовите органи.

Засяга най-често хора до около 30-годишна възраст. За рискови групи се считат млади хора с ранно начало на половия живот, честата смяна на интимните партньори, сексуални контакти без презерватив.

Кой е причинителят на остри кондиломи?

Заболяването се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV), като в 90% от случаите причинители са серотипове 6 и 11, които са с нисък онкогенен потенциал, т.е. причиняват предимно доброкачествени образувания, а не злокачествени. Възможно е обаче кондиломите да са причинени от серотипове на HPV с висок онкогенен риск, или комбинация от различни серотипове на HPV.

Заразяването става предимно по полов път, възможно е заразяване на плода от майка с HPV-инфекция. Вирусът се размножава в епителните клетки. Предразполагащи фактори за развитието на островърхи кондиломи са:

  • бременност
  • задръжка на секрет под краекожието на половия член
  • наличие на патологична секреция от уретрата или ректума.

След заразяване инкубационният период е от 3 седмици до 1 година.

Класификация

Клинично се различават 3 вида остри кондиломи:
• островърхи кондиломи с изразен екзофитен растеж
• кондиломи под формата на папули
• кондиломи под формата на петна.

Симптоми на островърхи кондиломи

Класическата форма на заболяването са островърхите кондиломи с изразен екзофитен растеж. Представляват фиброепителни образувания „на краче“ или на широка основа, които по форма напомнят на цветно зеле или на гребен на петел. На цвят са бледорозови или яркочервени. Възможни са ерозии и мацерации, при което цвета на кондиломите избелява. Често са болезнени.

При мъжете острите кондиломи се разполагат от вътрешната страна на кожата на главата на половия член, по главата на половия член, по венечната бразда, на външния изход на уретрата, много рядко в самата уретра.

При жените острите кондиломи засягат вътрешната повърхност на големите срамни устни, малките срамни устни, областта на клитора, входа на влагалището, перинеума и ануса.

Гигантските кондиломи на Бушке-Льовенщайн са рядка разновидност на островърхите кондиломи с екзофитен растеж. Те представляват масивни папиломатозни разраствания с брадавицовидна повърхност. Разполагат се симетрично по малките и големите срамни устни, преминават през слабинните гънки и достигат до аналната област.

Островърхите кондиломи във вид на папули се отличават с бавен растеж и отсъствие на папиломатозни разраствания, но с наличие на хиперкератоза или пигментация на повърхността. Освен по местата, характерни за кондиломите с екзофитен растеж, кондиломите под формата на папули се наблюдават по скротума при мъжете и по пубисната област при жените.

Острите кондиломи под формата на петна засягат жените и се срещат по малките и големите срамни устни. Почти не се издигат над околната кожна повърхност и имат сиво-бял, розово-червен или червено-кафяв цвят.

Как се диагностицират остри кондиломи?

Диагнозата на островърхите кондиломи не е трудна. Всички пациенти с това заболяване следва да подлежат на подробно изследване на пикочо-половата система. При малосимптомни форми може да се приложат молекулярно-биологични техники като PCR-реакция за доказване на HPV-инфекция.

Прави се диференциална диагноза с вторичен сифилис. Важно е кондиломите да се разграничат от злокачествени тумори чрез биопсия.

Лечение на островърхи кондиломи

Лечението на островърхите кондиломи включва криодеструкция с течен азот, електрокоагулация и лазеркоагулация. Медикаментозното лечение се осъществява с подофилотоксин, трихлороцетна киселина и готови комбинирани препарати за лечение на остри кондиломи. Възможно е и прилагането на имунологични средства – интерферони и изопринозин.

Терапевтична трудност е отсъствието на противовирусен препарат, действащ върху човешкия папиломен вирус, което прави невъзможно пълното отстраняване на вируса от организма. Жените, боледували от островърхи кондиломи следва да подлежат на диспансерно наблюдение чрез цитонамазки за превенция на развитието на рак на маточната шийка. Бременните, страдащи от заболяването, трябва да бъдат щателно изследвани и лекувани с цел изключване на вътреутробно заразяване на плода или заразяване по време на раждането.

Автор: д-р Т. Господинов