Начало / Актуални теми / Разноцветен лишей (pityriasis versicolor)

Разноцветен лишей (pityriasis versicolor)

ян. 10, 2022

разноцветен лишей

Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor) е често срещана, повърхностна гъбична инфекция на кожата. Засяга роговият слой на епидермиса и протича с петнист разноцветен обрив по гърдите и гърба.

Заболяването се среща по-често в страните с топъл и влажен климат. Боледуват най-често лица на възраст между 15 и 24 години.

Кой е причинителят на pityriasis versicolor?

Заболяването се причинява от Malassezia (известна още като Pityrosporum ovale) – липофилна гъбичка, която е част от нормалната кожна флора. Известни са 14 вида Malassezia, като основните видове, изолирани при pityriasis versicolor са: Malassezia furfur, Malassezia globosa, Malassezia sympodialis.

Разноцветният лишей не е заразно заболяване, тъй като причинителят е нормален обитател на кожата.

Под влияние на различни фактори, Malassezia може да придобие патогенни свойства и да причини pityriasis versicolor. Фактори, които стимулират бързия растеж на тези гъбички по повърхността на кожата и изявата на заболяването са например:

  • генетична предразположеност – липса на ундециленова киселина в потта
  • висока околна температура, влага, изпотяване
  • продължителна имуносупресия
  • бременност
  • мазна кожа, прилагане на мазни лосиони и кремове.

При над 20% от пациентите с разноцветен лишей се наблюдава фамилна анамнеза за заболяването.

Какви са симптомите при разноцветен лишей?

Пациентите с разноцветен лишей имат множество, добре ограничени, овални петна, покрити с дребни фини люспи. Тези люспи се забелязват лесно, могат да се провокират с леко остъргване на засегнатата кожа с острие на скалпел.

При пациентите със светла кожа, цветът на петната варира от почти бял до червен, кафяв или черен.

При пациентите с по-тъмна кожа засегнатите области могат да имат различна степен на хипопигментация или хиперпигментация.

Петната могат да се сливат и да обхванат големи участъци от кожата.

Обривът най-често се появява в областта на гърдите, гърба, мишниците, шията. Обикновено е асимптоматичен, но понякога може да има лек сърбеж. Изразен сърбеж може да се появи при много топло и влажно време.

Разноцветният лишей има хроничен ход, като са възможни чести рецидиви.

Как се диагностицира питириазис верзиколор?

Разноцветният лишей обикновено се диагностицира лесно въз основа на характерния обрив. Диагнозата се потвърждава след микроскопско изследване на остъргани люспи от плаките и установяване на гъбичките, които причиняват заболяването.

При нужда може да се извърши кожна биопсия и да се докажат гъбички по роговия слой на кожата. Може да се направи изследване на кожата с лампа на Wood (използва ултравиолетова светлина). Ако има гъбички, засегнатата кожа ще изглежда жълта или зелена под светлината.

Разноцветният лишей трябва да се разграничи от редица заболявания, например: розов лишей, витилиго, вторичен макулозен сифилис, нумуларна екзема, капковиден (гутатен) псориазис и др.

Какво е лечението на разноцветен лишей?

Разноцветният лишей може да се лекува ефективно с локални и/или системни средства.

Локално се прилагат:

  • неспецифични противогъбични средства – разтвор на салицилов спирт, селенов сулфид, цинк-пиритион
  • специфични противогъбични лекарства – използват се имидазолови производни – клотримазол, кетоконазол, еконазол, миконазол.

Лечението води до спиране на лющенето в рамките на няколко дни, но пигментните промени отзвучават напълно 1-2 месеца след започване на лечението.

Перорално лечение се провежда при по-тежки, неповлияващи се от локалното лечение случаи, както и при повтарящи се рецидиви. Системното лечение включва: флуконазол, итраконазол, кетоконазол.

Прочетете за:
Видове лишеи по кожата