Начало / Актуални теми / Ешерихия коли в урината

Ешерихия коли в урината

апр. 30, 2024

Ешерихия коли в урината

Ешерихия коли е най-честата бактерия, която се изолира при изследване на урина. Тя е причинител на над 80 % от инфекциите на пикочните пътища.

Жените много по-често страдат от уроинфекции, в сравнение с мъжете. Една от основните причини е, че уретрата на жените е по-къса, което улеснява проникването на бактерии от ануса към пикочните пътища.

Как Ешерихия коли навлиза в пикочните пътища?

При здрави хора Ешерихия коли в урината не се открива. Тя е нормален обитател на чревния тракт и се среща в областта на ануса. Изходът на уретрата е близо до ануса и E. coli може лесно да мигрира от ануса в уретрата. Някои щамове E. coli притежават адхезивни пили, които им позволяват да се  прикрепват към епителните клетки на пикочните пътища и да причиняват инфекция.

Ешерихия коли може да проникне в пикочните пътища по различни начини. Обикновено това става при:

 • неправилно избърсване след дефекация – избърсването отзад напред може да пренесе E. coli от ануса до уретрата
 • полов контакт – по време на секс може да стане преместване на E. coli от ануса в уретрата
 • използване на контрацептиви – използването на спермициди може да убие бактерии, които ви предпазват от E. coli. Този бактериален дисбаланс може да ви направи по-податливи на уроинфекции.
 • бременност или менопауза – хормоналните промени по време на бременност или менопауза могат да повлияят на растежа на определени бактерии. Счита се също, че нарастващият плод може да измести пикочния мехур, което улеснява достъпа на E. coli.

Фактори, които повишават риска от възникване на инфекции на пикочните пътища са например: клапи на задната уретра, камъни в бъбреците, хипертрофия на простата, водещи до застой на урина. Катетеризацията и други урологични манипулации и изследвания също повишават риска от внасяне на инфекция. При захарен диабет наличието на глюкоза в урината представлява благоприятна среда за развитието на бактериите.

Симптоми на инфекция на пикочните пътища, причинена от Ешерихия коли:

Най-често Ешерихия коли причинява възпаление на уретрата и пикочния мехур – уретрит и цистит. Наблюдават се следните симптоми:

 • често уриниране с отделяне на малко количество урина
 • болка и парене при уриниране
 • чувство за недоизпразнен пикочен мехур
 • тежест в таза
 • неприятна миризма на урината
 • мътна урина, кафеникава, розова, с примес на кръв.

Ако не се проведе лечение, бактериите могат да се изкачат по-нагоре до бъбреците, което води до по-тежка инфекция, като пиелонефрит. Основните симптоми са висока температура, болка в кръста, парене при уриниране, често уриниране. Пиелонефритът може да причини усложнения като абсцес на бъбрека, паранефрит, уросепсис.

При мъжете инфекцията може да се разпростръни към простатната жлеза и да причини простатит. Протича с болки в перинеума, висока температура и нарушения в уринирането – често уриниране, тънка струя при уриниране и др. Ако не се лекува може да се формира абсцес в простатата, а при тежки случаи да се развие дори сепсис.

Диагностициране на инфекция на пикочните пътища, причинена от E. coli

Диагностицирането на уроинфекции, причинени от коли бактерии става чрез доказване на Ешерихия коли в урината. Провежда се:

 • анализ на урината – урината е мътна с неприятна миризма. Установяването на левкоцити в урината е показател за наличие на възпалителен процес в пикочните пътища
 • урокултура – откриването на Ешерихия коли в урината чрез посявка на урина доказва, че тя е причинител на инфекцията. Освен това се прави и антибиограма, която показва на кои антибиотици е чувствителна бактерията и на кои резистентна.

Лечение на уроинфекция, причинена от E. coli

Лечението на инфекции на пикочните пътища, причинени от E. coli, включва предимно антибиотична терапия, насочена към премахване на бактериалната инфекция. Нарастването на резистентните към антибиотици щамове на E. coli представлява значително предизвикателство при лечението на уроинфекции.

Допълнителни мерки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да насърчат възстановяването от уроинфекция, причинена от E. coli са:

 • прием на аналгетици за облекчаване на дискомфорта
 • увеличаване на приема на течности за елиминиране на бактериите от пикочните пътища
 • прием на сок от червена боровинка, който повишава киселинността на урината и създава неблагоприятна среда за развитие на коли бактериите.

Как да се предпазим от инфекции на пикочните пътища, причинени от Ешерихия коли?

Ето няколко превантивни мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на уроинфекции:

 • хидратация – пиенето на много вода помага за изхвърлянето на бактериите от пикочните пътища, намалявайки риска от инфекция. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден. 
 • практикувайте добри хигиенни практики – винаги се избърсвайте отпред назад, когато използвате тоалетната. Измивайте редовно гениталната си област, особено преди и след сексуална активност.
 • уринирайте често – редовното изпразване на пикочния мехур помага да се предотврати натрупването на бактерии в пикочните пътища.
 • уриниране след полов акт – по време на сексуална активност може да се въведат бактерии в пикочните пътища. За да се намали този риск, се препоръчва да се уринира малко след полов акт. Това помага да се отмият всички бактерии, които може да са влезли в уретрата по време на интимност.
 • носете дишащо облекло – тясното бельо може да създаде топла и влажна среда, която насърчава растежа на бактериите.
 • избягвайте дразнители – избягвайте използването на агресивни сапуни, душове за женска хигиена, тъй като те могат да нарушат естествения баланс на бактериите в гениталната област. Ароматизираната и цветна тоалетна хартия може да съдържа химикали, които дразнят уретрата, така че вместо това изберете бяла тоалетна хартия без аромат.
 • спазвайте здравословна диета
 • приемайте пробиотици.

Ранното откриване на Ешерихия коли в урината и своевременното лечение са ключови за бързото възстановяване и предотвратяване на усложнения.

Прочетете за:
Как става заразяването с Ешерихия коли?
Ешерихия коли (Escherichia coli) – болести, диагноза