Начало / Актуални теми / Заразяване с Ешерихия коли (E. coli)

Заразяване с Ешерихия коли (E. coli)

апр. 29, 2024

заразяване с Ешерихия коли

Как става заразяването с Ешерихия коли?

E. coli се отнася към нормалната бактериална флора на чревния тракт още от раждането на човека. Заразяването става веднага след раждането по фекално-орален път. Още в първите изпражнения на новороденото се установяват коли бактерии. Количеството е 106 – 108 клетки /g фецес. В нормалната чревна флора има щамове E. coli, които персистират дълго време и транзиторни щамове, които остават няколко дни или седмици.

Ешерихия коли се отделя с фекалиите и замърсява околната среда – повърхности, вода, почва. Механизмът на заразяване е фекално-орален.

Източници на заразяване с Ешерихия коли

Заразяването може да стане чрез следните източници:

 • контаминирана вода

E. coli в изпражненията на животни и хора може да замърси естествени водоизточници (като езера, потоци и реки), плувни басейни и питейна вода, която не е дезинфектирана.

 • заразено месо

E. coli може да попадне в месото по време на процеса на клане, ако червата или кожата на животното влязат в контакт с месото.

Косумирането на недобре термично обработено месо, особено смляно говеждо месо, повишава риска от поглъщане на живи бактерии. Високата температура е от решаващо значение за унищожаване на коли бактериите.

Ръцете, дъските за рязане, ножовете трябва да се измиват старателно след работа с месни продукти, тъй като може да стане предаване на коли бактериите на други храни или повърхности.

 • заразени зеленчуци или плодове

Заразяването на плодовете и зеленчуците може да стане от почвата, замърсена с оборски тор или по време на напояване с контаминирана вода. Също така по време на събиране, обработка или транспорт плодовете и зеленчуците могат да влезнат в контакт със замърсени повърхности, оборудване или ръце. Марулята и спанакът са особено податливи на огнища на E.coli.

 • непастьоризирано мляко – E. coli може да попадне в млякото от вимето на кравата или от оборудването за доене.

Предаването на бактериите E. coli може да стане:

 • от човек на човек

Може да се заразите с E. coli, когато например дете, което не е измило добре ръцете си след изхождане ви докосне по устата. Може да се заразите и ако след смяна на пелини, докосване на повърхности или споделяне на предмети с някой с инфекция с Ешерихия коли не измиете добре ръцете си, преди да докоснете устата си.

Старческите домове, училищата и детските заведения са особено уязвими към предаване на E. coli от човек на човек.

 • при контакт с животни

E.coli O157 се намира естествено в червата на здрави селскостопански животни като крави, овце и кози. Може да се разпространи по кожата, козината и местата, където се разхождат, както и по ръцете ви, ако ги докоснете.

Заразна ли е Ешерихия коли (E. coli)?

Да, както обяснихме по-горе Ешерихия коли може да се предава от човек на човек.

Може ли заразяването да стане по полов път?

Въпреки че инфекциите с E. coli обикновено не се класифицират като полово предавани болести, те могат да бъдат предадени по време на сексуална активност.

Коли бактериите се намират естествено в чревния тракт и може да се срещат в перианалната област. По време на полов акт, тези бактерии могат да бъдат прехвърлени в пикочните пътища (както при мъжете, така и при жените) или вагиналната област (при жените), потенциално причинявайки инфекция. Така че, да, E. coli може да се предава по полов път.

При орален полов акт, който включва директен контакт между лигавиците на устата и гениталната или аналната област, съществува потенциален риск от придобиване на бактериална инфекция E. coli чрез кръстосан контакт с вашия партньор.

Кой е изложен на по-голям риск от E. coli?

Всеки, който влезе в контакт с болестотворен щам на E. coli, може да се зарази. Хората, които са изложени на най-голям риск, са:

 • новородени и малки деца
 • хора над 65 години
 • хора, които имат отслабена имунна система (например такива с ХИВ, рак или които приемат имуносупресивни лекарства)
 • хора с улцерозен колит
 • хора, които работят с животни, особено крави, кози и овце
 • хора с намалена стомашна киселина, поради операция на стомаха или лекарства, които понижават стомашната киселина.

Прочетете за:
Ешерихия коли (Escherichia coli) – болести
Ешерихия коли в урината