Начало / Актуални теми / Главоболие в дясната или лявата половина на главата

Главоболие в дясната или лявата половина на главата

ное. 28, 2022

главоболие в дясната или лявата половина

Много хора изпитват главоболие само в дясната или в лявата половина на главата. Болката може да бъде силна или слаба, пробождаща, пулсираща, може да бъде придружена от други симптоми, като умора, гадене и зрителни смущения.

Какви са причините за главоболие в дясната или лявата половина на главата?

Главоболието може да бъде първично или вторично (дължи се на друго заболяване).

Най-честите причини за вторично главоболие в дясната или лявата страна на главата са:

Цервикогенно главоболие

Цервикогенното главоболие се дължи на проблеми с костите, ставите или меките тъкани в областта на врата. Болката е едностранна, като започва от врата и се разпространява към предната част на главата. Засилва се при движение на врата и обикновено е придружена от скованост на врата и болка в ръката или рамото от същата страна като болката в главата.

Темпорален артериит (гигантоклетъчен артериит)

Темпоралният артериит представлява възпаление на средните и големи артерии в областта на главата, най-често темпоралните, вертебралните и очни артерии.

Основен симптом е главоболието, което обикновено е едностранно, локализира се в едното слепоочие. Други симптоми включват умора, загуба на тегло, болка при дъвчене, болки в раменния пояс и таза, болка в очите, замъглено зрение.

Окципитална невралгия

Окципиталната невралгия се дължи на възпаление или травма на окципиталните нерви. Основният симптом е силна, пробождаща болка, която започва в задната част на главата (в тила) и се разпространява нагоре. В повечето случаи болката е едностранна. Някои пациенти може да се оплакват от болка зад едното око или ухо.

Тригеминална невралгия

Тригеминалната невралгия се проявява с пристъпи на остра, стрелкаща болка в областта на лицето и главата – бузите, челюстите, зъбите, венците, очите, челото, слепоочието.

Болката почти винаги е едностранна, като по-често се засяга дясната страна. Причините за тригеминална невралгия са възпаление или компресия на троичния нерв, например при херпес зостер, мозъчни тумори, черепно-мозъчни травми.

Прием на медикаменти

Главоболие може да се появи като страничен ефект от прием на лекарства. Продължителната употреба на медикаменти за лечение на главоболие може всъщност да причини главоболие.

Главоболието след прекомерна употреба на лекарства обикновено е най-лошо след събуждане.

Други причини за едностранно вторично главоболие са:

Някои видове първично главоболие също могат да причинят болка само в дясната или лявата половина на главата. Такива са например:

Мигрена

Мигренозното главоболие се усеща като едностранна силна, пулсираща болка в областта на слепоочието. Други симптоми са гадене, повръщане, чувствителност към светлина. Пристъпът продължава от часове до 2-3 дни. Провокиращи фактори са силна умора, стрес, промяна във времето и др.

Кластърно главоболие

Кластърното главоболие причинява едностранна, силна, пронизваща, пареща болка около окото или слепоочието. Главоболието може да продължи до 2-3 часа. Наблюдава се по-чести при мъжете.

Hemicrania continua

Това главоболие причинява болка от едната страна на главата в продължение на 24 часа, като същевременно причинява остри екзацербации на болката. Придружаващи симптоми, които се появяват от същата страната на главоболието са: зачервяване на окото, оток на клепача, запушен нос или хрема.

Пароксизмална хемикрания

Пароксизмалната хемикрания протича с кратки, силни пристъпи на едностранно главоболие. Пристъпите се появяват поне пет пъти на ден и обикновено продължават от две до 30 минути. Другите симптоми на пароксизмална хемикрания се появяват от същата страна на главоболието и включват: зачервяване на окото, сълзене, запушен или течащ нос, оток на клепача, миоза, птоза.

SUNCT

SUNCT (краткотрайно едностранно невралгиформено главоболие с конюнктивална инекция и сълзотечение) е друга причина за едностранно главоболие. Болката е внезапна, остра, стрелкаща. По-често се локализира в дясно около окото, слепоочието, челото. Други симптоми са: сълзене, птоза на клепача, запушен нос.

Прочетете за:
Видове главоболие
Мигрена