Начало / Актуални теми / Видове главоболие – класификация

Видове главоболие – класификация

сеп. 25, 2018

видове главоболие

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания. То се подразделя на две големи групи – първично и вторично. Първичното главоболие е самостоятелно заболяване, докато вторичното е симптом при различни органични и психични заболявания.

Какви видове главоболие има?

Според международната класификация се различават следните видове главоболие:

Първично главоболие

Към групата на първичното главоболие се отнасят мигрената, тензионният тип главоболие и тригеминалните автономни цефалгии (кластърно главоболие, пароксизмална хемикрания и SUNCT).

Мигрена

Мигрената е хронично заболяване, което се характеризира с повтарящи се пристъпи от едностранно пулсиращо главоболие, съпроводено с гадене, повръщане, фотофобия. Фактори, провокиращи появата на пристъп са например: стрес, силни емоции, менструалния цикъл при жените, преумора, промяна във времето, медикаменти и др. Пристъпите при мигрена продължават от няколко часа до 2 – 3 дни. Честотата им варира от един до няколко месечно.

Мигрената се разделя на две основни форми: мигрена без аура и мигрена с аура (класическа мигрена). При мигрена с аура, главоболието се предшества от неврологична симптоматика, която продължава 30 до 60 минути. Най-често се наблюдават зрителни симтоми (скотоми, фотопсии, изкривяване на образите) и сетивна симптоматика – парестезии. След аурата се появява главоболието, което е силно, едностранно, пулсиращо и се локализира в слепоочието. Може да има гадене, повръщане.

Тензионно главоболие

Тензионното главоболие се среща най-често. Дължи се на стрес, тревожност, мускулно пренапрежение и преумора, които предизвикват контракция на мускулите на главата. Различават се два типа тензионно главоболие епизодично и хронично.

Тензионното гравоболие се характеризира със слаба до умерена притискаща или стягаща болка, която по-често е двустранна. Най-често се засягат мускулите в тилната, темпоралната или фронталната област. Типична е болката, която обхваща челната и тилната област като шапка. Продължителността на главоболието е много различна – средно 12 часа.

Кластърно (групирано) главоболие

Кластърно главоболие се среща предимно при мъже. Бива епизодично и хронично. При епизодичното главоболие се наблюдава кластърен период. Обикновено в годината има 1-2 периода с продължителност 1-2 месеца. През кластърния период възникват пристъпи на главоболие. Всеки пристъп трае от 10 минути да 2 часа. Болните усещат болката дълбоко във и около окото или в слепоочието. Болката е едностранна, постоянна, много силна, пареща или разкъсваща.

Пароксизмална хемикрания

Пароксизмална хемикрания се среща много рядко, като засяга по-често жени. Главоболието прилича много на кластърното, но се отличава по бързото повлияване от Индометацин. Болката е едностранна и се локализира в окото, челната, максиларната или темпорална област. Пристъпите обикновено са през деня.

SUNCT

Краткотрайно едностранно невралгиформено главоболие с конюнктивална инекция и сълзотечение (SUNCT) се среща рядко. Болката е краткотрайна, силна, стрелкаща, започва внезапно и внезапно спира. Локализира се в областта на окото, слепоочието, челото. Болката е едностранна, като по-често засяга дясната страна. Пристъпите са предимно през деня, като броят им може да варира от 1 до 100. Главоболието се придружава от инекция на конюнктивата, сълзотечение, запушване на носа, оток на клепача и др.

Други рядко срещани видове първично главоболие са:

 • пробождащо главоболие
 • главоболие при кашлица, при физическо усилие, при сексуална активност
 • hemicrania continua
 • първично глъвоболие тип гръмотевичен удар
 • хронично ежедневно главоболие.

Вторично главоболие

То настъпва в резултат от друго заболяване и е негов симптом. Различават се:

 • главоболие при травми на главата
 • главоболие при краниални (черепни) съдови нарушения
 • главоболие при несъдови интракраниални нарушения
 • главоболие при прием или спиране на различни субстанции – наркотици, алкохол
 • главоболие при инфекциозни заболявания
 • главоболие при заболявания в областта на очите, ушите, носа, синусите, шията, зъбите, устната кухина и други лицеви и черепни структури
 • главоболие при психични заболявания.

Прочетете за:
Мигрена
Тензионно главоболие
Болки в главата отзад
Главоболие сутрин