Начало Заболявания и състояния Неврология Тензионно главоболие

Тензионно главоболие

Определение: Тензионното главоболие се характеризира с дифузна умерена болка, която пациентите описват като стягане около главата. Тензионното главоболие е най-често срещаната форма на главоболие – до 60% от всички регистрирани случаи на главоболие, като над 90% от хората са имали поне един епизод на тензионно главоболие. Може да се появи във всички възрасти, най-често между 25 и 30 години.

Класификия: Съобразно клиничното протичане, тензионното главоболие се дели на:
• епизодично възникващо
• хронично протичащо.

Етиопатогенеза: Етиологията и патогенезата на тензионното главоболие не са докрай установени. Важна патогенетична роля играе пренапрежението на мускулите, които се прикрепват към черепа (перикраниалните мускули), което води до исхемия на тези мускули, притискане на малките кръвоносни съдове и отделяне на ноцицептивни субстанции (вещества, предизвикващи болка). Заболяването често е свързано с емоционални разстройства (тревожност, депресия), както и с нарушения в структури на главния мозък, които отговарят за болковата сетивност.

Клинична картина: Болката е умерена и не се усилва при физическа дейност. Почти винаги е двустранна, локализирана в тилната, слепоочната или челната област, има смачкващ или стягащ, опасващ характер. Обичайно не е съпроводена с повръщане, но в отделни случаи се наблюдава гадене, липса на апетит, фото- и фонофобия. Често болните трудно описват оплакванията си и съобщават не болката, а чувство за тежест, напрежение, сравняват го с каска, която стяга главата. У болшинството от болните се наблюдава болка и скованст в мускулите на скалпа и врата.

Тензионното главоболие може да бъде епизодично възникващо и хронично протичащо. За поддържане на хроничното тензионно главоболие способстват емоционалните разстройства, стресът, както и заболяванията на шийния отдел на гръбначния стълб и долночелюстната става. Постоянната употреба на напитки, съдържащи кофеин, както и системният прием на големи дози аналгетици, бензодиазепини и барбитурати също води до хронично тензионно главоболие.

Диагноза: Диагнозата се поставя въз основа на характерната клинична картина. Ако епизодите са до 10 в течение на до 180 дни годишно тензионното главоболие е епизодично, а ако тези показатели са надхвърлени – хронично. Прави се диференциална диагноза с други заболявания, които водят до главоболие: черепномозъчни травми, съдови заболявания на мозъка, патология на лицево-челюстната област, вътречерепни тумори.

Лечение: Лечението на тензионното главоболие изисква редуциране на тютюнопушенето и употребата на алкохол и кофеин. Препоръчва се болните да бъдат физически активни, както и да спазват правилен режим сън – бодърстване.

Медикаментозната терапия включва нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, парацетамол, метамизол, ибопруфен), при хронични форми е уместна употребата на трициклични антидепресанти (амитриптилин) и мускулни релаксанти (напр. баклофен), а при съчетание със силна тревожност – краткотраен прием на бензодиазепини (диазепам).

Тензионното главоболие се повлиява добре от физиотерапевтични процедури – масажи във вратната област, електротерапия, а при съчатание с емоционални разстройства психотерапията може да улесни лечението.

Прочетете за:
Видове главоболие – класификация