Тензионно главоболие

сеп. 21, 2015

Тензионното главоболие се характеризира с дифузна умерена болка, която пациентите описват като стягане около главата. Тензионното главоболие е най-често срещаната форма на главоболие – до 60% от всички регистрирани случаи на главоболие, като над 90% от хората са имали поне един епизод на тензионно главоболие. Може да се появи във всички възрасти, най-често между 25 и 30 години.

Класификия

Съобразно клиничното протичане се различават два вида тензионно главоболие:
• епизодично възникващо
• хронично протичащо.

Какви са причините за тензионно главоболие?

Етиологията и патогенезата на тензионното главоболие не са докрай установени. Важна патогенетична роля играе пренапрежението на мускулите, които се прикрепват към черепа (перикраниалните мускули). Това води до исхемия на тези мускули, притискане на малките кръвоносни съдове и отделяне на ноцицептивни субстанции (вещества, предизвикващи болка). Заболяването често е свързано с емоционални разстройства (тревожност, депресия), както и с нарушения в структури на главния мозък, които отговарят за болковата сетивност.

Какви са симптомите при тензионно главоболие?

Болката е умерена и не се усилва при физическа дейност. Почти винаги е двустранна, локализирана в тилната, слепоочната или челната област, има смачкващ или стягащ, опасващ характер. Обичайно не е съпроводена с повръщане, но в отделни случаи се наблюдава гадене, липса на апетит, фото- и фонофобия. Често болните трудно описват оплакванията си и съобщават не болката, а чувство за тежест, напрежение, сравняват го с каска, която стяга главата. У болшинството от болните се наблюдава болка и скованст в мускулите на скалпа и врата.

Тензионното главоболие може да бъде епизодично възникващо и хронично протичащо. За поддържане на хроничното тензионно главоболие способстват следните фактори:

  • емоционални разстройства
  • стрес
  • заболяванията на шийния отдел на гръбначния стълб и долночелюстната става
  • постоянна употреба на напитки, съдържащи кофеин
  • системен прием на големи дози аналгетици, бензодиазепини и барбитурати.

Как се диагностицира тензионното главоболие?

Диагнозата се поставя въз основа на характерната клинична картина. Ако епизодите са до 10 в течение на до 180 дни годишно тензионното главоболие е епизодично, а ако тези показатели са надхвърлени – хронично. Прави се диференциална диагноза с други заболявания, които водят до главоболие: черепномозъчни травми, съдови заболявания на мозъка, патология на лицево-челюстната област, вътречерепни тумори.

Какво е лечението при тензионно главоболие?

Лечението на тензионното главоболие изисква намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол и кофеин. Препоръчва се болните да бъдат физически активни, както и да спазват правилен режим сън – бодърстване.

Медикаментозната терапия включва нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, парацетамол, метамизол, ибопруфен). При хронични форми е уместна употребата на трициклични антидепресанти (амитриптилин) и мускулни релаксанти (напр. баклофен). При формите, съчетани със силна тревожност се препоръчва краткотраен прием на бензодиазепини (диазепам).

При тензионно главоболие добър ефект имат  физиотерапевтичните процедури – масажи във вратната област, електротерапия. В случаите, съчетани с емоционални разстройства психотерапията може да улесни лечението.

Автор: д-р Т. Господинов

Прочетете за:
Видове главоболие
Болки в тила
Сутрешно главоболие