Начало / Актуални теми / Витамин Ц може да подпомогне ефектите на химиотерапията

Витамин Ц може да подпомогне ефектите на химиотерапията

фев. 10, 2014

Според едно ново проучване проведено в лабораторни условия е установено, че високите дози витамин Ц могат да потенцират ефективността на химиотерапията в борбата с раковите заболявания.
Инжекционното приложение на витамин Ц може да бъде потенциално безопасно и ниско струващо лечение на рак на яйчниците и някои други форми на рак.

От много години насам витамин Ц се използва като алтернетива на противораковата терапия. Важното в случая е той да се прилага инжекционно, защото е доказано, че приеман през устата витамин Ц се излъчва много бързо от организма и не може да прояви своите ефекти.

По време на проучването учените са инжектирали витамин Ц в ракови клетки от яйчник на човек, от мишка и в ракови клетки на пациенти с напреднали форми на рак на яйчниците. Те са установили, че този вид клетки са чувствителни на витамин Ц, докато останалите здрави клетки не са чувствителни.

Този вид терапия комбинирана с химиотерапията според учените може да доведе до забавяне на нарастването на туморните клетки. Пациентите търсят нискоструващи форми на лечение на раковите заболявания и инжектирането на витамин Ц може да се окаже подходяща алтернатива.

Проучването е било проведено едва върху 22-ма пациенти и все още не е ясно дали в дълготраен аспект то би довело да увеличаване на преживяемостта от ракови заболявания, но е ясно, че инжектирането на витамин Ц намалява страничните ефекти на химиотерапията, което е изключително важно.