Начало / Актуални теми / Главоболие рано сутрин – какви са причините?

Главоболие рано сутрин – какви са причините?

дек. 23, 2019

главоболие рано сутрин

Главоболието рано сутрин след събуждане е проблем, с който много хора се сблъскват ежедневно. Възможно е да имате подобен проблем от време на време, а ако сте подложени на силен стрес подобно главоболие може силно да зачести.

Приблизително 1 на 13 души страда от сутрешно главоболие. То може да се държи на промяна във физиологията. В ранните часове на деня прагът на болка може да е снижен, а в допълнение на това тялото може да произведе повече адреналин, което да доведе до главоболие.

Ето и някои от по-честите причини за главоболие рано сутрин:

Махмурлук

Ако някога ви се е случвало да попрекалите с алкохола е много вероятно на следващия ден да сте се събудили с неприятна тежест в главата. Една от основните причини за поява на главоболие след прием на повече алкохол е дехидратацията, до която алкохолните напитки водят. Наред с главоболието може да се оплаквате от: сухота в устата, умора, световътреж, трудна концентрация, сърцебиене, лесна смяна на настроенията.

Мигрена

Около 10% от населението по света страда от мигренозно главоболие. В значителен процент от тези случаи пристъпите на главоболие се проявяват и рано сутрин. Освен болки в главата, другите оплаквания на пациентите с мигрена са: влошено зрение, повишена чувствителност към миризми и светлини, гадене. Ако често страдате от подобно главоболие и то започва да пречи на ежедневните ви дейности е добре да се консултирате с лекар, който при нужда да ви изпише подходящите медикаменти.

Сънна апнея

Това е състояние, при което мускулите на гърлото се отпускат, докато спите и това затруднява дишането. Други признаци на сънна апнея са хъркане, паузи в дишането по време на сън, което кара пациентите да се будя през нощта, лошо настроение.

Други нарушения на съня

Връзката между съня и главоболието е доста трудна за разгадаване. Понякога главоболието е причина за лошият сън, в други случаи е обратното.

Ако ви е трудно да заспите, да спите непробудно или се будите прекалено рано сутрин е възможно да страдате от инсомния. Подобно нарушение на съня може да доведе и до чести главоболия рано сутрин.

Вие може да сте един от милионите хора по света, които страдат от нарушение на съня, ако се оплаквате от често главоболие сутрин  и ако:

  • през деня се чувствате сънливи
  • срещате затруднения да се концентрирате
  • често забравяте
  • чувствате се депресирани.

Как да имате по-добър сън и да се предпазите от главоболие рано сутрин?

За да подобрите качеството на съня може да следвате следните съвети:

  • установете навик да си лягате по едно и също време вечер и да ставате в един и същи час сутрин
  • избягвайте да консумирате алкохол, кофеин или да пушите няколко часа преди сън
  • избягвайте дейности, които активират мозъка преди лягане, като гледане на телевизия или четене на новини в интернет поне 30 минути до 1 час преди лягане.
  • водете си дневник, в който да записвате дейностите, които подобряват съня ви и тези, които го влошават
  • създайте приятна обстановка в спалнята с приглушена светлина и приятна температура на въздуха
  • вземете си вана или душ малко преди лягане.

Прочетете за:
Главоболие в областта на челото
Главоболие в тила
Болка в слепоочието
Видове главоболие