Начало / Актуални теми / TSH – високи стойности, симптоми

TSH – високи стойности, симптоми

мар. 5, 2024

TSH

TSH е хормон, продуциран от предния дял на хипофизата. Измерването на количеството му в кръвта дава информация за това колко добре функционира щитовидната жлеза.

Какво представлява TSH?

TSH – тиреостимулиращ хормон (ТСХ) или тироиден стимулиращ хормон, тиреотропен хормон (ТТХ) представлява гликопротеин, който се произвежда от базофилните клетки в предния дял на хипофизата. Основната му функция е да стимулира щитовидната жлеза да произвежда тиреоидни хормони – Т3 и Т4. Той също така увеличава притока на кръв към щитовидната жлеза и стимулира хипертрофията и хиперплазията на фоликулните клетки на жлезата.

Когато хормоните на щитовидната жлеза са ниски, хипофизата произвежда повече TSH. Това сигнализира на щитовидната жлеза да увеличи производството им. Когато нивата на Т3 и Т4 са високи, хипофизата отделя по-малко TSH. Това сигнализира на щитовидната жлеза да се забави продукцията. Ето защо високият TSH обикновено показва ниска функция на щитовидната жлеза и обратно.

Референтни стойности на ТСХ

Нормалните стойности на тиреостимулиращият хормон са от 0,3 до 5,0 mU/L.

Нивата на TSH, по-високи от 5 mU/L, обикновено показват хипотиреоидизъм, а ниските нива на TSH – под 0,3 mU/L – хипертиреоидизъм.

Стойностите на тиреостимулиращият хормон могат да варират според възрастта, пола и други фактори. Ето защо резултатите трябва да се интерпретират заедно с други тестове за функцията на щитовидната жлеза, за да се постави правилна диагноза.

Високи стойности на TSH: увеличен TSH е налице при стойности над 5 mU/L.

Причини за висок TSH

Главните причини за високи нива на тиреостимулиращ хормон в кръвта са:

 • първичен хипотиреоидизъм

Първичният хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) е най-честата причина за повишен TSH. Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони (Т3 и Т4), хипофизната жлеза продуцира повече тиреостимулиращ хормон, за да компенсира липсата.

Първичен хипотиреоидизъм възниква поради състояния като тиреоидит на Хашимото, операция на щитовидната жлеза или терапия с радиоактивен йод.

 • йоден дефицит

Йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза. Недостатъчният прием на йод може да наруши производството на тиреоидни хормони, което води до повишени нива на ТСХ.

 • медикаменти

Някои медикаменти може да блокират синтеза на щитовидни хормони и да предизвикат медикаментозен хипотиреоидизъм с висок TSH. Такива са например: бета-блокери, салицилати и други НСПВС, литиеви соли и др.

 • аденом на хипофизата

Рядко повишените стойности на ТСХ се дължат на TSH-секретиращ аденом на хипофизата. Това е  доброкачествен тумор на хипофизната жлеза, продуциращ твърде много тиреостимулиращ хормон. В резултат щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони в излишък. Установяват се висок ТСХ и високи щитовидни хормони.

 • субклиничен хипотиреоидизъм

В някои случаи нивата на TSH могат да бъдат леко повишени, но нивата на хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4) остават в нормални граници. Това състояние е известно като субклиничен хипотиреоидизъм и не причинява забележими симптоми, но все пак изисква наблюдение.

 • бременност

Хормоналните промени, свързани с бременността, понякога могат да доведат до временно повишаване на нивата на ТСХ.

Висок TSH може да бъде открит при хора, лекувани за хипо- или хипертиреоидизъм. При хипотиреоидизъм високият TSH обикновено означава, че дозата на заместителния тиреоиден хормон трябва да се увеличи. В някои случаи обаче дозата е добра, но лекарството не се усвоява напълно. Например, много храни и лекарства могат да повлияят на усвояването на левотироксин. Важно е да научите какво да избягвате, докато приемате това лекарство, за да работи то ефективно.

При хипертиреоидизъм високият TSH обикновено означава, че лечението (операция, терапия с радиоактивен йод или лекарства) е било толкова ефективно за намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза, че е причинило хипотиреоидизъм.

Кога ТСХ се комбинира с други изследвания?

Има случаи, в които изследването само на тиреостимулиращ хормон не е достатъчно, за де се оцени правилно функцията на щитовидната жлеза.

В зависимост от клиничната ситуация, други тестове за щитовидната жлеза, които могат да бъдат направени са изследването на Т3 и Т4, както и на тироидните антитела.

Например, fТ4 в допълнение към TSH обикновено се изследва, ако има съмнение за дисфункция на щитовидната жлеза поради заболяване на хипофизата или хипоталамуса.

Симптоми при високи стойности на TSH

Симптомите при високи стойности на ТСХ могат да варират в зависимост от основната причина. Най-честата причина е хипотиреоидизъм, при който се наблюдават:

 • обща слабост и лесна умора
 • повишаване на телесното теглото
 • отоци по лицето, клепачите, шията
 • непоносимост към ниски температури
 • суха кожа, суха и чуплива коса
 • забавен сърдечен ритъм
 • нередовен менструален цикъл, ановулаторни цикли, стерилитет
 • депресия
 • запек
 • проблеми с паметта и затруднена концентрация.

Прочетете за:
Тиреостимулиращ хормон
Видове хипотиреоидизъм
Ниски стойности на ТСХ

Последни публикации